Поскупљење струје у РС поново на дневном реду РЕРС-а

regulatorna

БАЊАЛУKА/ТРЕБИЊЕ l Регулаторна Kомисија за енергетику Републике Српске у понедјељак ће поново разматрати захтјев „Електропривреде РС“, односно њених зависних предузећа, за поскупљење струје, сазнаје пословни портал Капитал.ба.

Потврда ове информације може се пронаћи и у објави на службеном сајту РЕРС-а да ће се на сједници, која је заказана за 14. март, бити разматран начин поступања по закључку број 01-213-53/15/В-2-126 од 30. јуна 2015. године.

Тим закључком РЕРС је лани поништила своју одлуку о поскупљењу струје у Српској која је требало да ступи на снагу 1. јула 2015. године. На тај корак Kомисија се одлучила након огромног негодовања у јавности, а уз образложење да је већини чланова РЕРС-а истекао мандат.

Капитал је прошле седмице упутио питање РЕРС-у „да ли ће на једној од наредних сједница поново разматрати захтјев „Електропривреде РС“ и њених зависних предузећа за поскупљење струје у РС“, на шта су у Kомисији одговорили да све одлуке из регулаторне надлежности доносе на редовним сједницама те да се обавјештење о одржавању редовне сједнице објављује на огласној табли и њиховој интернет страници пет дана прије одржавања сједнице.

„За сада није заказано одржавање редовне сједнице на којој ће се разматрати захтјев „Електропривреде РС“ и њених зависних предузећа за поскупљење струје у Републици Српској. О свим активностима које се односе на Ваша питања, јавност ће бити благовремено обавијештена“, рекли су Капитал-у прошле седмице у Kомисији.

Ништа конкретнији није био ни министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић који је, такође, прошле седмице за Капитал рекао да Влада није разматрала ово питање.

„Тарифни поступак којим се може промијенити цијена и признати одређени трошкови које имају наша дистрибутивна и производна предузећа је ствар Регулаторне комисије која отвара и води поступак и доноси одређени став. Они још увијек нису то покренули, нити су на било који начин то питање усмјеравали према Влади, до данас“, рекао је Ђокић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да су привредници апсолутно против повећања цијена струје, прије свега, јер и даље постоји довољно простора за унутрашње уштеде унутар зависних предузећа ЕРС.

„Такође, ранија најава поскупљења је, једним дијелом, правдана и због великих издвајања зависних предузећа по основу „солидарног пореза“, а те обавезе више немају. Због свега тога привредници очекују да ЕРС нађе начин да унутрашњим уштедама ријеши питања недостатка новца, а не повећањем цијене струје“, казао је Благојевић.

Капитал је раније објавио да су скоро сва производна предузећа из састава ЕРС у прошлој години катастрофално пословала и њихов укупан губитак лани је износио 39,2 милиона KМ.

Капитал.ба./Марина Чигоја