Поскупљење струје

378021_1

БАЊАЛУКА/ГАЦКО │ Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске у понедјељак ће поново разматрати поскупљење струје. И док у Влади и Електропривреди сматрају да и даље постоје разлози да струја поскупи, у ДНС-у који је дио владајуће колације су против, док је за већину грађана Републике Српске то нови удар на ионако празне новчанике.

Регулаторна комисија за енергитику под притиском јавности 30. јуна прошле године, а уз образложење да је већини чланова истекао мандат, повукла је своју одлуку о поскупљењу цијене електричне енергије.

Међутим, нови сазив већ у понедјељак поново ће разматрати приједлог о покретању тарифног поступка и, како незванично сазнајемо, донијети одлуку да цијена струје у Републици Српској буде већа за пет одсто.

У Електропривреди не желе да говоре о процентима, али кажу да још постоје разлози, тачније да су захтјеви Термолектране „Гацко“ и диструбитивних предузећа и даље оправдани.

„Моја очекивања су да ће заиста Регулаторна комисија одобрити одређено повећења цијене електричне енергије, које ће бити знатно мање од оног које је било одобрено и најављено у 2015. години“, каже директор Електропривреде Републике Српске Бранислава Милекић.

Ни министар енергитике Петар Ђокић није се изјашњавао о процентима, каже да је на Регулатору да донесе одлуку, али сматра да са овим цијенама Електропривреда не може улагати у свој развој, те да може доћи у проблем са конкуренцијом која се очекује због либерализације тржишта електричном енергијом. Сви они који буду против поскупљења Ђокић сматра демагозима.

„Морамо водити рачуна о томе да нам сутра не дођу снабдјевачи трговци који ће нам понудити нижу цијену струје. Када нам понуде, ако такви дођу а ми нисмо припремљени да се организујемо, шта ће се десити? Угасиће нам један по један овакав објекат. То ми не смијемо себи да допустимо, ако смо одговорни. Ми то препознајемо као опасност и зато на вријеме реагујемо. Свако ко ће причати другу причу унапријед, причаће демагошку причу само зато што је 2016. изборна“, каже Ђокић.

Он додаје да ће Српска, и ако поскупи струја, водити политику ниских цијена које ће и убудуће бити најниже у региону.

Међутим, са повећењем струје у Републици Српској не слажу се ни сви у владајућој коалицији. Предсједник ДНС-а Марко Павић, гостујући у емисији „Пулс“ БН ТВ, рекао је да та странка неће подржати поскупљење цијене електричне енергије.

„Не, нећемо подржати и даље смо против поскупљења електричне енергије, јер сматрамо да има још простора у ЕРС-у на уштедама и када се исцрпи тај простор, тек онда можемо подржати поскупљења електричне енергије“, каже Павић.

Пред Ругалторном комисијом наћи ће се захтјеви предузећа из састава Електропривреде, али се ни овај пут неће много обазирати на мишљења грађана Републике Српске. А свака нова, већа цијена, без обзира на то о коликом се проценту се ради, удар је на ионако празне новчанике.

И док је за грађане Српске свака ново издвајање удар на џеп, за министра Петра Ђокића, директора Електропривреде Браниславу Милекић и управу РиТЕ „Гацко“ губитак од 20 милиона није превелика штета. За такав пословни резултат кажу да постоје објективни разлози, а све ће намирити планом који ће убрзо бити израђен.
БНТВ