Поскупљупљење струје узрокује скупљу потрошачку корпу у РС

Elektroprivreda_RS

БАЊА ЛУКА/ТРЕБИЊЕ | Поскупљење струје као неминовност ће да повећа цијену потрошачке корпе у Републици Српској. Колико ће то повећање да буде тек ће се виђети у наредним данима.

У Влади Српске и данас тврде да је повећање цијене струје било неминовно јер се мора сачувати Електропривреда Републике Српске. Грађани у првим коментарима на нови удар на кућне буџете кажу да сад они треба да плаћају масовно страначко запошљавање и губитке у електропривреди.

Поскупљење струје у просјеку 4,9 одсто односно 5,4 одсто за домаћинства неминовно ће повећати цијену синдикалне потрошачке корпе. У наредних мјесец дана знаће се и колико.

У том смијеру иду и најаве из удружења послодаваца да ће повећање цијене струје у Српској негативно утицати на привреду у Републици Српској. Тек се очекује званичан став Савеза синдиката након одлуке о поскупљењу струје.

Министар индустрије Петар Ђокић увјерава како је спријечено веће поскупљење струје а одлуку о повећању цијене правда настојањима да се сачува Електропривреда Републике Српске.

У ДНС чланови владајуће коалиције су противили повећању цијене струје. Тврде да су и сада против али да је одлука Комисије коначна.

Грађани су огорчени. У коментарима на вијест о поскупљењу су углавном свјесни да се преко леђа грађана Републике Српске ријешава проблем огромног страначког запошљавања и константних милионских губитака у електропривреди Српске.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела је одлуку по којој ће струја у Републици Српској бити скупља од првог маја.
БН ТВ