Послије 70 година „Мајн кампф“ поново на полицама у Њемачкој

20160108111244_346750

МИНХЕН I Институт за модерну историју из Минхена објавио је данас књигу Адолфа Хитлера „Мајн кампф“ /“Моја борба“/ први пут на њемачком тржишту од завршетка Другог свјетског рата.

Министарство финансија покрајине Баварске раније је блокирало покушаје издавања Хитлерове књиге, али њихова ауторска права истекла су 70 година након смрти нацистичког лидера.

Њемачки министар образовања Јохана Ванка рекла је данас да ће нова верзија „Моје борбе“ са коментарима и објашњењима помоћи у разбијању мита који окружује ово дјело.

Ванка је њемачким медијима рекла да је књига већ доступна на интернету и да би коментари у књизи могли да ученицима укажу на то да се криминални ставови могу пронаћи одмах на почетку ње.

Књига, осим Хитлеровог текста, садржи и око 3.500 коментара и објашњења и објављена је у два тома на укупно 1.948 страна. Цијена књиге је 59 евра.

Њемачки дневник „Ханделзблат“ писао је да Удружење просвјетних радника предлаже да одабране странице књиге буду представљене ученицима старијим од 16 година.

Прво издање „Хитлер, `Моја борба`. Издање са критиком“ ограничено је на 3.500 до 4.000 копија.
Срна