Poslodavci protiv poskupljenja struje

UKIDANJE STRUJE DUZNICIMA ZA UTROSENU ELEKTRICNU ENERGIJU

BANJALUKA | Najavljeno poskupljenje struje za industrijeske potrošače od 19% će uništiti realni sektor Srpske, poručuju poslodavci. Umjesto da elektroprivredna preduzeća prethodno sprovedu internu štednju, poručeno je nakon Skupštine Unije udruženja poslodavaca, ona svoje gubitke fakturiše realnom sektoru, koji jedini puni budžet Srpske.

Poskupljenje struje od 19 procenata biće razorni tsunami za privredu Republike Srpske, upozoravaju poslodavci.Nismo u mogućnosti da poskupljujemo svoje proizvode, kažu poslodavci, jer je kupovna moć građana niska. Ako poskupi struja, bojimo se da bi najveće žrtve mogle biti radnici.

„Posebno što je nas poljoprivrednike zabrinulo, je što je za nas privrednike predloženo povećanje od 19%, što je direktno udar na proizvodna preduzeća, što bi u značilo značajna umanjenja plata“, kaže Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Neprihvatljivo je, kažu privrednici, da Vlada godinama priča kako će rasteretiti privredu, a onda drastično podiže cijene eletrkične energije.

„Jedan kolega mi je juče rekao da će napisati Vladi zahtjev da ne reformiše ništa, jer ako nastavi sa ovim reformama nama će biti još teže. Sve ukupno mislimo da finansijski ne postoji politika koja će uticati na poboljšanje stanja privrede“, Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Janko Petrović, upravlja fabrikom namještaja koja zapošljava oko 300 radnika. Poskupljenje od 19 odsto bi za njegovu firmu donijelo dodatni trošak od 150 hiljada maraka na godišnjem nivou. Pitanje je, kaže Petrović, da li će mali proizvođači takav udar uopšte preživjeti.

„Mi trenutno plaćamo između između 40 i 45 hiljada maraka električne energije, to bi bilo nekih 150 hiljada maraka na godišnjem nivou“, kaže Janko Petrović.

Nakon što je najavljeno poskupljenje osim privrednika našlo na meti oštrih kritika građana i stručne javnosti, iz vladajuće koalicije se vješto izvlače iz kompletne priče. Prvo je lider DNS-a Marko Pavić poručio da ne podržava poskupljenje jer bi elektroprivreda trebalo da štedi na sebi, a ne na građanima i privrednicima. Vruće pitanje od sebe sklanja i lider socijalista i ministar industrije, energetike i rudarstva.

Poskupljenje ne treba prebaciti na građane i na privredu, nego da oni moraju unutar sebe dovoljno uraditi“, kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

„Ja ne mogu da govorim ja nisam za to hoće li biti poskupljenja, to će uraditi regulator“, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

U međuvremenu je i predsjednica Vlade Republike Srpske poručila da se ne slaže sa, kako je rekla, značajnijim povećanjem cijene struje. Iz opozicije su međutim poručili da se predstavnici vlasti ovakvim izjavama izlvače iz problema koji su sami zakuvali stranačkim zapošljavanjem u Elektroprivredi, pogotovo u predizbornom periodu. Tako je, tvrde opozicionari, u tom sektoru u posljedjih 8 godina zaposleno oko 4 i po hiljade radnika.

BN TV