Poslovna atmosfera u Srbiji veoma loša, bolje je kod komšija

papirologija
BEOGRAD l Nemačko-srpsko poslovno udruženje sprovelo je anketu u kojoj je učestvovalo 100 kompanija. Prema rezultatima, nemačke kompanije planiraju da zaposle manje radnika nego prethodne godine, a ekonomsko stanje u Srbiji dve trećine njih ocenjuje kao loše.
Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji žale se na javnu upravu, pravnu nesigurnost, ali i nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala. Odnos države i privrede je kao onaj između automobila i auto-puta. Tako ga vidi poslovni svet.
– Ako volite da vozite automobil, potreban vam je prvo put od tačke A do tačke B, tek onda automobil. Za put je zadužena Vlada, mi smo za automobile – naglašava Ronald Seliger, predsednik UO Nemačko-srpskog privrednog udruženja.
Ono za čije je sprovođenje zadužena Vlada jesu reforme u proteklih godinu dana – 44 odsto (nemačkih) privrednika ocenjuje kao zadovoljavajuće, 42 kao loše, 13 odsto kao dobro.
– Imamo nov zakon o građevini, po kojem se građevinske dozvole izdaju za 28 dana. Kada podnesete zahtev, to zaista traje 28 dana, ali ispunjavanje uslova za podnošenje zahteva – e to traje i mesecima – dodaje Seliger.
Srpska radna snaga je motivisana, visoko kvalifikovana, troškovi rada zadovoljavajući i to Srbiju čini atraktivnim mestom za ulaganje. Ponovo bi, prema anketi, ulagalo 88 odsto nemačkih preduzeća, što je za četiri procenta manje nego prošle godine.
Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm smatra da su, kada se podvuče crta, rezultati te ankete pozitivni, te da bi većina preduzeća opet investirala u Srbiji.
Privreda nije stvarno pokrenuta uprkos hrabrim reformskim koracima koje su preduzeli Vlada i premijer Vučić. Nije došlo do nekog poleta. Nedostaje raspoloženje, preduzetnički duh koji se izgubio – dodaje Vilhelm.
U Srbiji posluje 370 preduzeća sa nemačkim kapitalom, u kojima radi 25.000 radnika. Nijedno ne planira da ode iz zemlje, ali za sada nema ni najava dolazaka novih. Trećina postojećih planira da uposli nove ljude, 17 odsto da smanji broj zaposlenih.
– Susedne zemlje više od Srbije rade na stvaranju boljih uslova za privlačenje investicija. Na primer, prošle godine tri nemačke firme su se odlučile za Makedoniju umesto za Srbiju – navodi Martin Knap, direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji.
Dobra vest je da se u poslednjih pet godina povećava robna razmena između dve zemlje. Prilika za nove razgovore i poslove biće u junu, kada će u Minhenu biti održan skup na kojem će se srpska preduzeća predstaviti nemačkim.
RTS