Потписан меморандум о сарадњи Града Требиња и Географског факултета из Београда

ТРЕБИЊЕ I У Требињу је данас потписан споразум о научно-пословној и техничкој сарадњи између Града Требиња и Географског факултета Универзитета у Београду, а први реализовани пројекат у оквиру овог договора биће израда Просторног плана Града Требиња.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да ће Географски факултет Универзитета у Београду допринијети развоју Града Требиња тако што ће својим стручним кадровима, анализама, ревизијама, мишљењима и сугестијама помоћи у изради овог веома важног документа за Град Требиње.

„У склопу Географског факултета имају посебно одјељење за просторно уређење и веома нам је важно да нам помогну при изради урабанистичког плана, да Град Требиње не мијења замишљене обрисе, да, како смо предвидјели Стратегијом развоја, буде најпожељнији мањи град на западном Балкану. У том смислу смо се повезали са Географским факултетом у Београду како бисмо испунили жељени циљ“, појаснио је Петровић.

Он је навео да је веома важно имати комуникацију са Универзитетом у Београду, те да ће овај споразум бити проширен и на друге области, кроз сарадњу средњих школа и помоћ требињским студентима.

Дејан Филиповић, декан Географског факултета у Београду је истакао да и за њих ова сарадња веома важна, да имају квалитетне кадрове, на пет студијских програма, који ће, након што је потписан овај споразум, бити на располагању Граду Требињ у смислу научне, пословне сарадње и основних примијењених и теренских истраживања.

„Међу првим значајним стварима које ћемо реализовати је почетак израде Просторног плана Града Требиња, гдје ће представници Географског факултета и експерти активно учествовати у изради овог плана, користећи велико искуство у изради оваквих докумената у Републици Србије и радећи просторни план Републике Српске већ неколико година“, навео је Филиповић.

Он је рекао да ће Географски факултет стипендирати једног студента из Требиња на мастер академским студијама, сносиће трошкове школарине, израде мастер рада и обезбиједити литературу која је неопходна за студирање и полагање испита.

Географски факултет из Београда ће ускоро да поклони Граду Требињу и једниствени сунчани часовник по пројекту професора Милутина Тадића, као и бисту Јевта Дедијера.

Петровић и Филиповић, су научне скупове „Мементо-Јевто Дедијер“ и “Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља-генезе и перспективе развоја“, који су окупили неколико стотина научних радника из региона, оцијенили изузетно успјешним и ефикасним.

Д.Р.