Потписан споразум о формирању самосталне украјинске цркве

Предсједник Украјине Петро Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј потписали су споразум о стварању самосталне украјинске цркве.

Церемонија је одржана у резиденцији патријарха у Истанбулу, пренио је „Спутњик“.

„Данас је историјски дан. Потписали смо споразум о сарадњи између Украјине и Васељенске патријаршије. Украјинци су молили да им Господ пошаље јединствену православну аутокефалну цркву“, рекао је Порошенко након потписивања споразума.

Он каже да су створени сви услови за припрему Васељенског сабора како би томос био дат у складу са канонима аутокефалне цркве.

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је да има право да даје аутокефалност и изразио мишљење да ће овакве акције „помоћи да се превазиђе раскол који постоји у Украјини већ 30 година“.

„Захваљујем вам на посјети Васељенској патријаршији, на прелијепом храму Светог Андреја који сте нам дали у Кијеву, да буде стално представништво мајке-цркве у престоници Украјине“, поручио је Порошенку патријарх Вартоломеј.

Средином октобра Руска православна црква објавила је да раскида односе са Цариградом због одлука које се односе на Украјину, назвавши Вартоломеја расколником.

Срна