Potpisan ugovor za „Beograd na vodi“

Beograd, 26. aprila 2015. - Maketa "Beograda na vodi". U Beogradu ce danas biti potpisan Ugovor o zajednickom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", cija je vrednost 3,5 milijardi evra, a koji bi trebalo znaccjno da pokrene srpsku privredu, uposli gradjevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta. FOTO TANJUG/ SRDJAN ILIC/ bk

BEOGRAD |U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“, čija je vrednost oko 3,5 milijarde evra, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta.

Ugovor su potpisati potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora kompanije „Igl Hils“ Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor „Beograda na vodi“ Aleksandar Trifunović, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Tim projektom predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Osnovni elementi ugovora, koji, prema rečima gradskih čelnika, podrazumeva da celokupan trošak finansiranja projekta i rizici snosi investitor“, biće predstavljeni javnosti u zgradi obnovljene Beogradske zadruge, čiju je rekonstrukciju takođe finansirao arapski partner.

Prema rečima nadležnih, Republika Srbija, odnosno Grad Beograd, ne investiraju ništa, osim u infrastrukturu do granice projekta, što bi i inače uradili.

Izgradnja prvih objekata u „Beogradu na vodi“ počeće, prema najavama gradskih funkcionera, na leto ove godine, i to će biti dve stambene kule koje su premijerno prikazane u Kanu, na najvećem svetskom sajmu nekretnina.

Inače, 16. marta ove godine počela je registracija zainteresovanih za stanove u dve kule u okviru „Beograda na vodi“, kako bi investitor „osetio tržište“ i video koliko je zainteresovanih i za koje vrste stanova.

Prema rečima gradonačelnika, interesovanje za stanove u okviru projekta i dalje je izuzetno veliko, a samo za prva dva dana stiglo je više od 1.500 prijava.

Premijer Vučić je juče istakao da je projekat „Beograd na vodi“ velika šansa za Srbiju i za veliki broj preduzeća. „Mi ćemo se fokusirati da angažujemo najveći broj srpskih kompanija i verujemo da ćemo mnogo toga da napravimo“, naveo je Vučić.

Tanjug