Potpisani ugovori za program samozapošljavanja

TREBINJE I Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas ugovore sa prvih 25 aplikanata na program samozapošljavanja kroz pokretanje ili proširenje vlastitog biznisa, za koje je grad Trebinje iz budžeta izdvojio 468.000 KM.

„Program podrške samozapošljavanju u 2017. godini pokrenut je od strane Grada Trebinja, a ukupno će biti potpisano 77 ugovora. Danas smo upriličili prijem za prvih 25 preduzetnika koji će biti skinuti sa evidencije sa trebinjskog biroa za zapošljavanje. Oni su potpisali ugovore o nepovratnim sredstvima koja će koristiti u naredna 24 mjeseca, a u zavisnosti od djelatnosti iznos pomoći je od 4.500 do 12.000 KM“, naveo je Petrović.

On je dodao da će grad Trebinje podržati ljude koji su se ohrabrili i pokazali spremnost da sami rade i stvaraju i da će i u 2018. godini rezervisati dio sredstava za podršku malim biznisima.

Ilija Imšir, vlasnik farme svinja iz Trebinja kaže da je nakon 14 godina konačno neko pokazao razumijevanje i ponudio podršku ljudima koji su pokrenuli mali biznis.

„Dobio sam 12.000 KM. Ovaj novac ću upotrijebiti za proširenje kapaciteta, unaprijeđenje biznisa i eventualno nova zapošljavanja“, kaže Imšir.

Jadranka Lojpur, iz Lastve već 12 godina se bave poljoprivredom, a novac će iskoristiti za proširenje porodičnog gazdinstva.

„Suprug i ja živimo isključivo od poljoprivrede. Ovo je prvi put da dobijemo bezpovratna sredstva, koja nam puno znače i zahvaljujemo se gradonačelniku i svima koji su prepoznali naše ideje. Sredstva u iznosu od 10.000 KM uložićemo u opremu i proširenje prozivodnje zasada maline, jagode, kupine, višnje“, navela je Lojpur.

Špiro Čečur, planira da novac uloži u pokretanje Turističke agencije.

„Zahvalio bi se gradonačelniku na ukazanom povjerenju. Otvaram turističku agenciju ‘Herc travel’, koja će sve raspoložive turističke resurse grada Trebinja sa okolinom predstaviti tržištu, u cilju da svi oni akteri koji učestvuju u zadovoljenju turističkih potreba imaju neku korist“, istakao je Čečur.

Do kraja mjeseca biće potpisani ugovori i sa ostalim aplikantima. Novac je obezbjeđen i odmah po potpisivanju će biti prebačen na račune korisnika.

D.M.