Potpisani ugovori za uzgoj kornišona

kornioni
NEVESINJE | Predstavnici njemačkog preduzeća „Kühne“ održali su juče sastanak sa nevesinjskim polјoprivrednicima koji su potpisali ugovore za proizvodnju industrijskog krastavca “kornišona“.
“Želimo lјudima pokazati da smo seriozna firma koja želi da posluje s njima i nadamo se uspješnoj saradnji. Svaki početak je težak, ali mi smo sigurni u uspjeh”, rekao je predstavnik njemačke firme Bernard Ulrih.
On je dodao da će iduće godine, kad lјudi vide kako napreduje proizvodnja kornišona, biti puno više zainteresovanih koji će potpisati ugovore. Zasad je ugovore potpisalo nekoliko nevesinjskih polјoprivrednika, a još nije kasno da se zainteresovani pojedinci jave polјoprivrednom inženjeru Milanu Govedarici, u narednih 15-ak dana.
Bernard Ulrih naglasio je da je njihova namjera uspostavlјanje dugoročne poslovne saradnje i potvrdio je da su jedini uslovi za zaklјučivanje ugovora posjedovanje bar jednog dunuma obradive zemlјe sa mogućnošću navodnjavanja i spremnost na rad.
Preduzeće „Kühne“ proizvođačima će obezbijediti sjemenski materijal, zaštitna sredstva, gnojivo i mreže, a organizovaće i stručna predavanja agronoma. Nijemci garantuju i otkup, a cijena bi zavisila od kvaliteta.Isplata bi se vršila jednom sedmično preko bankovnog računa.
Načelnik opštine Momčilo Šilјegović smatra da je ponuda njemačkog poslodavca korektna i da bi je trebalo iskoristiti, te se uklјučiti u projekat.
Nevesinjski polјoprivrednici koji žele da se bave uzgojem kornišona trebalo bi da se u narednih 15 dana jave Milanu Govedarici u opštinu Nevesinje, kancelarija broj 111.
Radio Nevesinje