Potrebni tužioci da procesuiraju korupciju

327693_1
SARAJEVO | Direktor USAID-a za BiH Dejvid Bart rekao je da BiH treba tužioce koji posjeduju vještine i hrabrost da krenu u procesuiranje teških slučajeva korupcije i pokažu građanima da štite njihove interese.
Bart je naglasio da BiH ima baš sve što je potrebno da bude uspješna, ali da je riječ o tome da li ima volje da iskoristi te prednosti i riješi probleme od kojih su mnogi sistemski, ali ne i nerješivi.
„Svako ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da je korupcija primarna briga građana. Korupcija je rak. Ona izjeda svaki aspekt društva. Zato je za mene pronaći tužioce koji posjeduju vještine i hrabrost da krenu u procesuiranje teških slučajeva i pokažu građanima da štite njihove interese od ključne važnosti“, rekao je Bart za „Nezavisne novine“.
On smatra da je percepcija kod ljudi takva da su vlasti i civilno društvo odvojeni od naroda i da nisu toliko integrisani kao što bi trebalo, a da je način da se to promijeni uspostavljanje razgovora između naroda i lidera.
Govoreći o aktivnostima USAID-a u BiH, Bart je naveo da je USAID od 1996. godine uložio u BiH 1,7 milijardi dolara, a da je fokus u narednoj godini upravo borba protiv korupcije.
„Bavićemo se kreiranjem radnih mjesta, problemima u ekonomskoj sferi.
Bavićemo se administrativnim barijerama poput regulacije energetike, koja je velika izvozna šansa za BiH. Bavićemo se harmonizacijom poljoprivrednih politika da bismo olakšali poljoprivrednicima pristup svjetskim tržištima“, rekao je Bart.
Kada je riječ o projektu „Južni tok“, Bart smatra da su Rusi donijeli mudru odluku, a da je za BiH važno da diverzifikuje izvore energije i da ne zavisi samo od jedne zemlje.
„Uvjeravam vas da nijedna odluka koju su ruske vlasti donijele ne ide u prilog dokaza bilo kakve `američke zavjere`. Ova odluka neće biti odlučujuća za Republiku Srpsku i BiH u bilo kom smislu, i to je najvažnije“, rekao je Bart.
Nezavisne novine