Potrošači biraju snabdjevača strujom

328910_1
TREBINJE | Svi potrošači u Republici Srpskoj od sutra imaju pravo da kupuju električnu energiju na otvorenom tržištu i da zaključuju ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem električne energije kojeg sami izaberu, odnosno koji im odgovara, saopšteno je danas iz Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske.
U saopštenju se navodi da je ova komisija donijela pravilnik o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača kojim se propisuje način snabdijevanja kupaca na tržištu električne energije u Republici Srpskoj nakon 1. januara.
„Snabdjevač kvalifikovanih kupaca je snabdjevač koji ima dozvolu za trgovinu i snabdijevanje kvalifikovanih kupaca električnom energijom na teritoriji BiH izdatu od Regulatorne komisije ili dozvolu za trgovinu drugog reda izdatu od Regulatorne komisije za energiju Federaciji BiH“, navodi se u saopštenju.
U Regulatornoj komisiji ističu da će, otvaranjem tržišta električne energije, zainteresovani snabdjevači kvalifikovanih kupaca početi da oglašavaju i reklamiraju svoje uslove prodaje električne energije svim kupcima.
„Kvalifikovani kupac koji električnu energiju nabavlja na tržištu od snabdjevača po svom izboru zaključuje ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem koji nudi najpovoljnije uslove uz prethodni uvid u ponuđenu cijenu, cjenovnu politiku, uslove plaćanja i nivo usluge“, navodi se u saopštenju.
Osim mogućnosti da nakon 1. januara 2015. godine izaberu novog snabdjevača, kvalifikovani kupci imaju mogućnost, ako ne promijene snabdjevača, da se nastave snabdijevati kod svojih dosadašnjih snabdjevača u okviru javnog i rezervnog snabdijevanja.
Agencije