Повећана могућност илегалних прелазака

671429_pasos-granica_ff

САРАЈЕВО │ Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да се затварањем такозване балканске руте повећава вјероватноћа покушаја илегалних прелазака лица са Блиског истока преко територије БиХ.

„Важно је истаћи да сјевероисток и исток БиХ са Србијом граничи ријеком Дрином која није погодна за прелазак потенцијалним илегалним мигрантима. На југу БиХ планински су пређели, али је утврђено неколико мјеста на којима је могуће илегално прећи границу изван граничног прелаза“, прецизирао је Галић.

Он је за портал „Вијести.ба“ рекао да су на таквим мјестима постављени бетонски блокови или рампе, а патроле их често назиру, уз употребу техничких средстава попут термовизијских камера и слично.

Галић сматра да, с обзиром на искуства сусједних земаља, не би било добро да се избјегличка криза пребаци и у БиХ без обзира на то што би, у том случају, БиХ представљала транзитну земљу на путу људи који бјеже из ратом погођених територија или траже шансу за бољи живот у земљама ЕУ.

„Оно што је дефинисано у случају масовног прилива избјеглица Акционим планом на нивоу БиХ садржано је у оперативним плановима које је Гранична полиција БиХ донијела 2015. године. Оквирни план подразумијева преусмјеравање полицијских службеника и материјално-техничких средстава на дијелове границе гдје би се указала потреба“, појаснио је Галић.

Он је поново указао на проблем недостатка полицијских службеника у Граничној полицији БиХ, који је уочљив на граничним прелазима.

„Дуже вријеме ми одговарамо на све задаће и изазове постојећим људским потенцијалима, али нужан је даљи развој ове агенције посебно с тежњом БиХ да у будућности постане члан ЕУ. Не можемо говорити ни о бољим резултатима уколико немамо довољан број полицијских службеника. Проблем ће дјелимично бити ријешен почетком рада 100 кадета у чину ‘полицајац’ који се тренутно школују“, навео је Галић.
Вијести.ба