Повећани дотоци не пријете поплавама

trebisnjica

ТРЕБИЊЕ l И поред повећаних дотока воде – од преко 500 метара кубних у секунди у акумулацији Билећа и близу 200 кубика у секунди у акумулацији Горица – за сада нема бојазни од поплава у градском приобаљу и низводно од Требиња, јер у акумулацијама има довољно простора за прихват вода, потврдио је за Радио Требиње Александар Вујић, директор Дирекције за управљање системом Хидролектрана на Требишњици.

Он наводи да је проток Требишњице кроз град тренутно 50 метара кубних у секунди, што, како истиче, представља контролисано испуштање воде, које не може довести до плављења.

„Због обилних падавина, дотоци и међудотоци у акумулацијима Билећа и Горица доста су већи од просјека за ово доба године, али имајући у виду претходни период који је био доста сушан, остало је довољно простора у акумулацијима да прихватимо све те воде“, рекао је Вујић, додајући да ни у наредном периоду не очекује проблеме у случају повећаних дотока.

Према подацима Метеоролошке станице Требиње, за седам дана овог мјесеца у нашем граду пала су 192, 8 литара кише на метар квадратни, што је свега 19 литара мање него током читавог марта прошле године.
В.М.