Пожар код Берлина изазвао детонацију заостале муниције

БЕРЛИН l Велики пожар који је избио југозападно од Берлина изазвао је експлозију муниције заостале из Другог свјетског рата, која још увијек лежи у земљи у шуми око главног града Њемачке.

Усљед пожара, који је избио 23. августа, евакуисано је неколико села, а дим се визи изнад цијелог подручја.

Ватра, која је захватила подручје величине 500 фудбалских игралишта, изазвала је више детонација старе муниције, рекао је локални званичник Кристијан Штајн /Цхристиан Стеин/. Ватрогасцима није дозвољено да уђу у подручја у којима су забиљежене детонације.

Штајн је рекао да чињеница да је пожар избио симултано на више мјеста указује да је ријеч о паљевини, али је министарство унутрашњих послова Бранденбурга саопштило да се и даље истражује узрок пожара.

„Муниција је веома опасна, нико не може да закорачи у то подручје и према томе, нико не може да се приближи ватри“, рекао је гувернер Бранденбурга Дитмар Војтке /Диетмар Wоидке/ новинарима, пренио је АП.

Пожар је избио јуче и брзо се проширио сувом боровом шумом у региону Тројенбрицен, 50 километара од Берлина, у покрајини Бранденбург. До сада су евакуисана три села.

Ватрогасци покушавају да угасе ватру хеликоптерима и воденим топовима у подручјима гдје се не може прићи због заостале муниције.

„Ватра и даље представља велику опасност, али учинићемо све да заштитимо имовину људи“, рекао је Војтке.

Више од 600 ватрогасаца и војника бори се са пожаром.

Неколико путева је затворено, а обустављен је и локални жељезнички саобраћај.

Срна