Пожариште у Седларима под контролом

ТРЕБИЊЕ │ Стање на пожаришту у селу Седлари, у Поповом пољу, након јучерашње борбе у одбрани кућа, цркве и гробља, овог јутра је стабилно, потврдили су нам у требињској ватрогасној јединици.

Једна екипа ове јединице дежурала је и ноћас, како не би дошло до поновног избијања пожара.

Поједини мјештани су преноћили у селу и дежурали заједно са припадницима Цивилне заштите, на терену је још једна ватрогасна цистерна, и упркос јаком вјетру, није било опасности у селу.

„Тешко је дочарати ситуацију како је било. Ми мјештани смо сложно и одмах реаговали. На вријеме обавјестили ватрогасце и цивилну заштиту. Пожар се ширио великом брзином и било је у опасности цијело село. Одмах смо интервенисали ми мјештани. Велику помоћ су нам пружили, наприје припадници Цивилне заштите који су били опремљени брентачама. Одмах након њих на критичним мјестима у селу су интервенисали ватрогасци. Ношен јаким вјетром, пожар је неколико пута озбиљно припријетио. Али заиста великим пожртвовањем, слогом и професионалним приступом ватрогасаца и припадника Цивилне заштите све је на вријеме локализовано. Заштићене су куће, пчелињаци… Мјештани су брзо допремали воду са чатрња, цријевима, брентачама, радили смо сви као да смо се са пожарима борили сваки дан“, каже за Радио Требиње мјештанин Мишо Ковачина.

Напорима ватрогасаца, мјештана, шумара и припадника Цивилне заштите синоћ је одбрањено село Котези.

Тешко стање јутрос је на пожаришној линији од Котеза до Ржаног дола, гдје се поред љубињских, од јуче и дио требињских ватрогасаца бори са ватреном стихијом.

Брани се пут Котези-Љубиње, а гашење ватре отежава јака бура.

Радио Требиње