Požarište u Sedlarima pod kontrolom

TREBINJE │ Stanje na požarištu u selu Sedlari, u Popovom polju, nakon jučerašnje borbe u odbrani kuća, crkve i groblja, ovog jutra je stabilno, potvrdili su nam u trebinjskoj vatrogasnoj jedinici.

Jedna ekipa ove jedinice dežurala je i noćas, kako ne bi došlo do ponovnog izbijanja požara.

Pojedini mještani su prenoćili u selu i dežurali zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite, na terenu je još jedna vatrogasna cisterna, i uprkos jakom vjetru, nije bilo opasnosti u selu.

„Teško je dočarati situaciju kako je bilo. Mi mještani smo složno i odmah reagovali. Na vrijeme obavjestili vatrogasce i civilnu zaštitu. Požar se širio velikom brzinom i bilo je u opasnosti cijelo selo. Odmah smo intervenisali mi mještani. Veliku pomoć su nam pružili, naprije pripadnici Civilne zaštite koji su bili opremljeni brentačama. Odmah nakon njih na kritičnim mjestima u selu su intervenisali vatrogasci. Nošen jakim vjetrom, požar je nekoliko puta ozbiljno priprijetio. Ali zaista velikim požrtvovanjem, slogom i profesionalnim pristupom vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite sve je na vrijeme lokalizovano. Zaštićene su kuće, pčelinjaci… Mještani su brzo dopremali vodu sa čatrnja, crijevima, brentačama, radili smo svi kao da smo se sa požarima borili svaki dan“, kaže za Radio Trebinje mještanin Mišo Kovačina.

Naporima vatrogasaca, mještana, šumara i pripadnika Civilne zaštite sinoć je odbranjeno selo Kotezi.

Teško stanje jutros je na požarišnoj liniji od Koteza do Ržanog dola, gdje se pored ljubinjskih, od juče i dio trebinjskih vatrogasaca bori sa vatrenom stihijom.

Brani se put Kotezi-Ljubinje, a gašenje vatre otežava jaka bura.

Radio Trebinje