Prateći program: PROMOCIJA „ANEGDOTA I CRTICA IZ POZORIŠNOG ŽIVOTA“ AUTORA MILOVANA ZDRAVKOVIĆA

U pratećem programu Festvala festivala je, po praksi koja se upražnjavala i prethodinih godina, promovisana još jedna dobra knjiga – „Anegdote i crtice iz pozrišnog života“, autora profesora Milovana Zdravkovića, teatrologa iz Beograda, a u izdanju zemunskog „Festivala monodrame“.

Riječ je o anegdotama i crticama koje su, kako je objasnio Zdravkovićev novosadski kolega Zoran Đerić, ranije objavljivane u različitim izdanjima, ali i novim koje je sam autor sakupio, budući da je bio njihov svjedok, odnosno, od 19. vijeka do danas.

U pitanju si najrazličitiji vidovi pozorišnog života koji su sakupljeni, od anegdota vezanih za glumce, preko upravnika i direktora pozorišta, reditelja, ali je akcenat na glumcima koji su bili i najpodatniji za tako jednu vrstu opisivanja, zato što su bili ljubitelji tog nekog vanscenskog života, kao što je pozorišni bife i kafana. Tako ima i toga što bi se danas moglo nazvati boemskim životom, a u takvom jednom neformalnom odnosu ispričane su brojne anegdote i sačuvane od zaborava“, kazao je Đerić.

On je napomenuo da knjiga ima ambicije da predoči ono što je bila svakodnevica naših pozorišnih ljudi, a vezana je upravo za istoriju Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta, dva vijeka unazad.

„Knjiga isto tako daje, kroz duhovit komentar, neko naše vreme, tako da ona svedoči istovremeno i o vremenu u kome su živeli i stvarali neki naši glumci i velika pozorišna imena i to je jedan dodatni doprinos i vrednost ove knjige“, dodao je Đerić.

Teatrolog Snežana Kutručki smatra da je ovo knjiga koja će lako naći put do čitaoca, jer će, kako smatra, biti istovremeno i korisna i zabavna, ali će uticati i na to da se malo dublje zamislimo o našoj kulturi.

Ono što je najinteresantnije jeste jedan savremen ugao gledanja na istoriju pozorišta iz jednog odvojenog, a opet spojenog segmenta, koji se odnosi na javno i na privatno istovremeno i to je jedna takozvana istorija privatnog života pozorišta. Svedoci smo da se danas objavljuju mnoge istorije privatnog života, ne više onako ređajući političke i ekonomske situacije, nego događaje koji su neko naličje onoga što nam se stvarno prikazuje i što ćemo naći u svakoj enciklopediji“, kazala je Kutručki, dodajući da crtice bilježe hronološki likove srpskog pozorišnog života, a anegdote su zabilješke duha jednog vremena i pozorišnog života.

Ono što je najvažnije da zapamtimo jeste da će nas ova knjiga poučiti, da će nas razveseliti, ali i uvesti mnogobrojna pitanja o tome šta možemo da učinimo da nam sačuva taj duh“, dodala je ona, istakavši da su glumci uvijek bili ti koji su smjeli da kažu i da prikažu život u,  kako kaže, izvrnutoj, ali jedinoj istinskoj formi koja će nas sačuvati.

Sam autor, teatrolog Milovan Zdravković je objasnio da je, istražujući kao profesor istoriju pozoršta, nailazio na različite zanimljivosti iz pozorišnog života koje su ga ponukale da najprije počne o tome razmišljati, a onda i da sve to objedinjuje.

Onda sam, u prvoj knjizi koju sam uradio – `Pozorišni život Zemuna u 19. veku`, u jednom separatu, stavio neke anegdote koje na neki način ilustruju vreme nastanka srpskog pozorišta. Kako me je to zaintrigiralo – krenuo sam sve i da beležim i slušam sve ono što se dešava oko scene, na sceni, pošto sam ceo život u pozorištu. Sa druge strane, hteo sam da ih složim po nekom sistemu, da imaju neku sociološki-kulturološku težinu, pa sam ih i složio po raznim oblastima, sa jednim uvodom, koji opet ilustruje i objašnjava vreme kada su nastale te anegdote“, naglasio je Zdravković, zadovoljan što su njegove „Anegdote i crtice iz pozrišnog života“ dobro prihvaćene i u Trebinju.

Kaže da su njemu, kao teatrologu, interesantnije crtice od anegdota, jer anegdote, kako objašnjava, slikaju vrijeme, a crtice ga objašnjavaju.

Odlomke iz Zdravkovićeve knjige na promociji je čitala trebinjska glumica Marija Đajić…