Пратећи програм: СРПСКЕ ГЛУМАЧКЕ ХЕРОИНЕ Ане Попов Ратковић

Након прошлогодишње изложбе портрета доајена српског глумишта, сликарка из Београда Ана Попов Ратковић се у овогодишњем пратећем програму „Фестивала фестивала“ представила изложбом „Српске глумачке хероине“.

Ради се о двадесет портрета жена хероина српског глумишта, од Мире Ступице, Мире Бањац, преко Секе Сабљић, Радмиле Живковић, до Дубравке Мијатовић и Требињке Наташе Нинковић, а сви портрети су, као и претходни, рађени у техници сувог пастела.

Изложбу је отворио редитељ Владимир Путник, подсјетивши да је Попов Ратковић на истом мјесту, у Галерији културног центра у Требињу, на прошлогодишњем Фестивалу фестивала, излагала своје портрете српских глумаца, којим се, како је истакао, „бојом и палетом опире немилосрдној пролазности славе и живота“.

„Сликајући са посебном сензибилношћу портрете глумаца, Ана их свакако и отрже од њиховог најсуровијег критичара – заборава. Прошле године дивили смо се портретима великана српског глумишта и баш како је наговестила и обећала, ове године су светло угледали портрети хероина, миљеница богиње Талије. И овога пута, портрети Ане Попов Ратковић немају реалистичку форму казивања, јер уметница тежи да ликовни предложак ухвати у свој својој сложености и сугестивности, да забележи ту неисцрпну стваралачку снагу, узорно извођену вештину, духовитост и инвентивност – толико драгоцених у глуми, ведар и срдачан хумор, људски племенит, као и све друге елементе глуме, који сачињавају једну глумачку величину“, истакао је Путник.

Он је навео да се Ана Попов Ратковић у ликовној техници и овога пута одликује низом сугестивних и на махове разуђених потеза које сажима у нови особени скуп, у склад јединствене визуелне представе.

Путник је нагласио да коначни исход, како ју је назвао „Анине ликовне авантуре“  чини цјеловито успостављена перцепција која одише јасним креативним говором.

На његово питање упућено Ани Попов Ратковић о томе које је портрете било теже радити – глумацa или глумица, она је одговорила:

Мислим да су ми теже биле жене. Некако, њихови ликови су ми били тежи да уђем у саму душу глумица, а можда је и тачно што кажу – што је неко лепши, то га је и теже одрадити“.

Она је захвалила и организаторима и домаћинима што су и ове године уприличили њену изложбу на Фестивалу фестивала.

Попов Ратковић је истакла да је ово премијерна изложба српских глумачких хероина и да ју је с радошћу уприличила баш у Требињу, које је, како каже, због Фестивала и због саме љепоте града, јако завољела…