Aktuelno

„Pravoslavni srpski kalendar“ Slobodana Čurovića pred trebinjskom publikom

IMG_0434

TREBINJE I U organizaciji srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i srpskog Udruženja „Ćirilica“ večeras je u Eparhijskom domu promovisana knjiga „Pravoslavni srpski kalendar“, autora Slobodana M. Čurovića iz Podgorice.

Autor kaže da je pet godina radio na projektu „Pravoslavnog srpskog kalendara“, za koji navodi da je jedno od njegovih najvećih djela. Ova knjiga je ističe „veliki datumnik srpske istorije, odbrana našeg svetog pisma ćirilice i srpskog jezika“.

„Na 500 strana i iz preko 310 izvora, bogato ilustrovanim fotografijama i dragocjenim istorijskim podacima, zabilježeni su svi najznajčajniji događaji i ličnosti koje su obilježile našu istoriju, naše trajanje, kod i identitet. Oni koji su na stranicama ove knjige su svojim podvigom zaslužili da ih spominjemo i mislim da mi je bila obaveza da se odužimo tim velikim ljudima, ako ništa drugo onda pamćenjem“, naveo je Čurović i dodao da je knjiga poučna za vjeroučitelje i „za sve ljude koji žele da znaju ko su i šta su“.

Čurović je profesor srpskog jezika koji je ostao bez posla jer je odbio da predaje tzv. crnogorski jezik i prihvatio skromni poziv bibliotekara.

Na predstavljanju knjige pored autora, govorili su pjesnici Rajko Tanasijević i Radovan hadži Radović.

Radović je istakao da je „Pravoslavni srpski kalendar“ jedinstvena knjiga koja sabira istoriju i događaje kroz koje je prolazio srpski narod od praistorije do danas.

„Sakupiti i sistematizovati, više hiljada podataka i slika, dokumentovati bez ičije pomoći i finansijskih sredstava, bio je težak put, i zaista je ova knjiga veliki doprinos u borbi za istinu. Moram da izrazim zahvalnost autoru, koji je sve ovo, uz petogodišnji trud i posvećenje, priredio i na svijet izdao“, rekao je Radović.

Promociju Čurovićeve knjige obogatio je i dramski glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Gojko Burzanović koji je govorio Njegoševe stihove.

IMG_0429
D.M.