Предавање о Јевту Дедијеру: Његов рад је трајне вриједности и од националног значаја

ТРЕБИЊЕ │ У сусрет научном скупу „Мементо Јевто Дедијер“, који у нашем граду организују Град Требиње и Географски факултет Универзитета у Београду –  вечерас је у Музеју Херцеговине одржано предавање „Јевто Дедијер и Херцеговина“, проф. др Милована Р. Пецеља.

Пецељ је редовни професор на Географском факултету у Београду и аутор је књиге о овом истакнутом научном раднику из Херцеговине, ученику и сараднику Јована Цвијића и првом професору београдског универзитета са простора БиХ.

Присутни су имали прилику да се подсјете стваралаштва, животног пута, јавног, научног и универзитетског рада првог доцента географије на београдском Универзитету из БиХ, али и да се упознају са до сада необјављеним фотографијама, писмима и препискама које је Дедијер водио са знаменитим личностима тога доба.

„Иво Андрић је за њега говорио да је то најпоштенији човјек кога је срео у животу. Дедијер је био човјек који је од пастира из Чепелице крај Билеће, дошао до научника. Случајно га је срео Јован Цвијић, када је на коњу долазио да испитује крашка поља западне БиХ, а Дедијер ће му водити коње и показивати стазе, пећине и на тај начин ће га одушевити и послије неколико година изабрати за свог доцента“, навео је Пецељ.

Живот, обичаје и навике српског народа, Дедијер је најбоље описао у свом чувеном дјелу „Херцеговина”.

„Мало је оних који су се толико снажно одужили свом завичају као што је то учинио Дедијер. Слиједећи Цвијићева упутства, Дедијер је написао до сада најбољу антропогеографску студију о једној земљи код нас. У тој смо књизи сви пописани, по имену, презимену и коријенима. Чим је књига ‘Херцеговина’ објављена Цвијић је позвао Дедијера на Филозофски факултет у Београду и изабрао га у звање првог доцента географије и првог наставника на београдском универзитету из БиХ“, истакао је професор Пецељ.

Он каже да ће у наредном периоду да пошаље захтјев свим херцеговачким општинама да дају назив улице по истакнутом научном раднику из Херцеговине.

„Подићемо бисту и сунчани сат у Требињу. Мали народи су склони да заборављају своја велика имена. Не смијемо га заборавити. Рад Јевта Дедијера је трајне вриједности и од националног значаја, те се предавањем, изложбом и научним скупом одужујемо једном великом научнику, јавном дјелатнику, културном раднику и патриоти“, закључио је професор Пецељ.

Свечано отварање научног скупа заказано је за сутра у 10 часова у Културном центру Требиње, а окупиће више од 200 еминентних стручњака из географске и других научних области из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске и Македоније.

„Јевто Дедијер и Херцеговина“ назив је и документарне изложбе проф. Милована Р. Пецеља, која ће живот и научни рад знаменитог Херцеговца посјетиоцима Галерије Музеја Херцеговине представити кроз оригиналне списе и фотографије.

Отварање изложбе је сутра у 13:45 часова.

Д.М.