Предлаже изградњу града за избјеглице

377275_1
АНКАРА | Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган предложио је изградњу новог града на сјеверу Сирије, у који би били смјештени неки од више милиона избјеглица који бјеже од рата у тој земљи, јавили су у суботу турски медији.

Ердоган је у говору у Истанбулу у петак навече навео да би нови град био изграђен у близини турске границе и додао да је о тој идеји већ разговарао с америчким предсједником Бараком Обамом, преноси агенција АФП.

„Рећи ћу вам нешто? Какво је решење? Да оснујемо град на сјеверу Сирије“, рекао је турски предсједник.

Он је додао да би град имао површину од 4.500 квадратних километара, а да би његова инфраструктура могла да буде изграђена у сарадњи с међународном заједницом.

„Разговарали смо о тој идеји с Обамом и чак одредили координате, али план још није почео да се реализује“, изјавио је Ердоган, који није навео који је рок за реализацију пројекта.

Турске власти су више пута покушале да увјере своје западне савезнике да помогну у успостављању сигурносне зоне у Сирији, гдје би могле да буду смјештене избјеглице, али је то први пут да је Ердоган предложио изградњу читавог града.

У Турској се тренутно налази око 2,7 милиона сиријских избјеглица.
БНТВ