Предмет „Велики парк“ – Изјашњење о кривици Викића и Пушине

САРАЈЕВО │ Суд БиХ заказао је за данас рочиште за изјашњење о кривици бившег команданта Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгана Викића и бившег министра унутрашњих послова БиХ Јусуфа Пушине за ратне злочине над припадницима ЈНА у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу против Драгана Викића /61/, Јусуфа Пушине /67/, Нермина Узуновића званог Шок /59/ и Младена Човчића званог Рогатица /46/ због ратних злочина над припадницима ЈНА у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

Оптуженима је стављено на терет да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су противно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја.

У томе су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица. Након убиства, тијела припадника ЈНА су склоњена и одвезена с циљем да се уклоне и прикрију докази.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још трага.

Оптуженима је на терет стављено да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, те да ће наводе оптужнице доказивати позивањем више од 80 свједока и прилагањем око 400 доказних материјала.

Рочиште за изјашњење кривице Викића и Пушине заказано је за 11.00 часова.

РТРС