Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић отворила ВОДОВОД И ДОМ КУЛТУРЕ у Невесињу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, извршни директор „Хидроелектрана на Требишњици“ Илија Таминџија и начелник општине Миленко Авдаловић пустили су данас у рад пумпно постројење у Жиљеву чиме је стављен у функцију новоизгађени водовод Удбина – Невесиње. Премијерка је претходно отворила реконструисани Дом културе, заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије.

У пројекат довођења квалитетне питке воде са изворишта Удбина предузећа „Хидроелектране на Требишњици“ и ХЕ „Дабар“ уложила су око осам милиона марака.Тиме је ријешен вишедеценијски проблем водоснабдијевања у Невесињу.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Невесиње добило важан животни ресурс – питку воду. Истакла је и важност културних дешавања која ће након адаптације Дома културе бити још садржајнија.

Она је додала да је локална власт била активна и да је кандидовала многе пројекте које је Влада Српске подржала. Најавила је да ће тако бити и у будућности.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић оцијенио је да је довођење воде са изворишта Удбина историјски дан за Невесиње.

− Овај водовод добијамо на поклон од ХЕТ-а и још нам треба мали корак да бисмо воду имали у систему −рекао је Авдаловић. Подсјетио је да општина уз помоћ Владе Српске, ради на пројекту изградње пречистача на језеру Алаговац, те да ће Невесиње већ идуће године имати воду за пиће из два извора.

Директор ХЕ „Дабар“ Жељко Зубац рекао је у радове на ХЕ „Дабар“ до сада уложено више од 85 милиона КМ, те да се пријавило 19 свјетских компанија за финансирање и градњу ове хидроелектране.

− Изграђено 30 километара водоводне мреже, два базена, пумпна станица, више од 30 километара далеководне мреже и исто толико путне мреже − рекао је Зубац.

Он је нагласио да ће ХЕ „Дабар“, након изградње, остати у стоодстотном власништву Републике Српске.

Пројекат реконстрзукције и надоградње Дома културе финансирале су владе Србије и Републике Српске у износу од 550.000 КМ Адаптиран је стари објекат и израђен анекс са мокрим чвором и пратећим птросторијама.

Грађани Невесиња добили су репрезентативан објекат за одржавање биоскопских и позоришних представа, гостовање књижевника, одржавање свечаних академија и других културних догађаја.

Пресједница Владе РС Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Невесиње добило овако репрезентативан објекат.

− Важно је да се Невесиње развија и да има центар и за културне догађаје. Ово није нешто што ће служити пет година, већ педесет − рекла је Цвијановићева.

Радио Невесиње