Предсједничка кампања или циркус?

352438_1
НЈУЈОРК | Циркус или говор будућег председника Америке – овакву дилему има америчка јавност откако се у трци за председничког кандидата Републиканске странке појавила ријалити звезда и милијардер Доналд Трамп.
Стручњаци сматрају да је недостатак јаког кандидата у Републиканској странци разлог негативне кампање.
Аферу са приватном електронском поштом преко које је кандидаткиња за председника Америке Хилари Клинтон слала и службене преписке коментарисао је и Доналд Трамп.
Како каже, није му јасно како неко такав уопште може да се кандидује за председника. Једнако оштру реторику Трамп користи и за страначке противкандидате.
Док већина номинованих чланова партије тврди да милијардер Доналд Трамп ексцентричним говорима штети угледу странке, сваки четврти гласач републиканаца ипак би гласао за њега.
„Исламистички тероризам једе велике порције Блиског истока. Богате се, а ја се с њима такмичим. Мекејн није ратни херој. Он је ратни херој зато што је био заробљен“, рекао је Доналд Трамп, председнички кандидат, за Републиканску странку.
„То што је господин Трамп рекао за сенатора Мекејна је неприхватљиво. Сенатор Мекејн је ратни херој по свим основама“, каже Бил де Бласио, градоначелник Њујорка.
Са свим детаљима који су до сада изнети у трци за кандидата републиканаца, намеће се логично питање: да ли је ово најпрљавија кампања коју је Америка до сада видела? Како поједини аналитичари сматрају, није.
Трамп није „родоначелник“ негативне кампање. Председнички кандидат Томас Џеферсон је још на изборима 1800. свог противкандидата Џона Адамса називао погрдним именима. Чини се да данашњи кандидати само настављају традицију.
Трамп нема политичко, али има ријалити искуство и због тога су му говори, сматрају стручњаци, на ивици контроверзе. Ипак, није сасвим јасно како је доспео на врх републиканске листе.
Негативно, али ништа ново у предизборним кампањама у Америци. А да ли ће исход бити позитиван и за кога, знаће се тек у новембру 2016. године.
РТС