Представа Дјечијег позоришта РС одушевила најмлађе Требињце

ТРЕБИЊЕ │ У оквиру 10. међународног фестивала забављача, данас су на сцени Културног центра Требиње драмско-луткарску представу „Вук и седам јарића у музеју бајки“ извели чланови Дјечијег позоришта РС из Бањалуке.

Комад по тексту и у режији Бисере Колевске и Предрага Бјелошевића, и уз изванредну сценографију, маске, лутке и костиме Мариете Голомехове, изазвала је одушевљење код требињске најмлађе публике, која је бурним аплаузима поздравила глумце, међу којима је била и Требињка Ана Анђелић.

Злог вука играо је Саша Терзић, који је задовољан реакцијом требињске публике.

„Предивно је било, дјеца су заиста била драга и слатка, лијепо су реаговали на нашу игру, чуо сам како су навијали за маму козу. Шалим се са колегиницом Аном Анђелић, вашом Требињком, да је наговорила дјецу да за њу навијају.“

Терзић наводи да је вишеструко награђивана представа стварана дуго и да је доживјела бројна извођења током протеклих осам година.

„Припремали смо је дуго, директор позоришта Предраг Бјелошевић је заједно са Бисером Колевском, чувеном бугарском редитељком, стварао представу, играли смо је сигурно стотињак пута. Интересантна је, гдје год дођемо, људи су највише одушевљени сценографијом, Бугарка Мариета је направила праву позоришну сценографију, које је у сваком тренутку у функцији представе“, каже Терзић.

На репертоару Дјечијег позоришта РС тренутно је, додаје, петнаестак представа, посљедња која је рађена су „Орлови рано лете“, у режији Југа Радивојевића, а у припреми је комад о Николи Тесли, у режији Бисере Колевске:

„Наше представе се, на срећу, тешко скидају са репертоара. Тражене су, позоришне сале су увијек пуне, наша ‘Црвенкапица‘, рецимо, играна је више стотина пута, али још увијек живи.“

Терзић сматра да је тужно што се луткарство у РС институционално његује једино у Дјечијем позоришту РС, што немамо адекватне школе нити потребне услове за афирмацију најкомплекснијег позоришта.

„Тужно је што ми једини институционално његујемо луткарство у РС, ми смо једини плаћени за то. У Бијељини је био фестивал луткарства у библиотеци, биле су представе из из Србије и РС, лијепо је што су то направили. Много се очекивало и од Источног Сарајева, тамо има фестивал луткарства, надали смо се да ће се изњедрити луткарско позориште. Једино ми из Дјечијег позоришта РС имамо обавезу да једном или два пута годишње урадимо луткарску или комбинацију драмско-луткарске представе, као што је ‘Вук и седам јарића‘. Тужно је што у РС нема школе за луткаре, онда морамо ићи у Бугарску, гдје је велика школа. Бугари нам одржавају ниво“, истиче Терзић.

Требињка Ана Анђелић, мама коза и јарићи у представи, истиче да посебну чар има гостовање у родном граду, пред домаћом публиком.

„Дивно је опет играти у мом Требињу, гдје сам прве глумачке кораке, са Дарком Куртовићем, имала као глумац аматер у Позоришту ‘Слово‘. Сада сам на тим истим позоришним даскама играла као професионалац, најљепше је играти у свом граду, пред својом публиком. Представа је квалитетна, играли смо је свуда, са њом смо гостовали и у Братислави“, наводи Ана.

За улогу у комаду „Вук и седам јарића у музеју бајки“ награђена је на међународном фестивалу у Источном Сарајеву прије седам година. Признања годе, каже, али носе додатну одговорност.

„Награде су увијек одговорност више, лијепо је, али сваки сљедећи пут треба да будете бољи“, признаје млада глумица, која тренутно игра у десетак представа матичног позоришта.

У посљедњим рађеним представа – „Орлови рано лете“ и „Нисмо сви летачи“ игра учитељицу Лану, односно злу баракуду и прижељкује нове улоге пред камерама.

„Имала сам част и задовољство да радим са Мустафом Надаревићем у популарној серији  Луд, збуњен, нормалан‘, играла сам његову супругу Ранку у једној епизоди. Играла сам и у серији ‘То топло љето‘, у продукцији РТРС-а и Пинк ТВ, као и филму ‘Сабина‘, у копродукцији БиХ и једне америчке продукцијске куће. Највише играм у позоришту, вољела бих да више радим и пред камерама. Мада, у позоришту вам публика преноси енергију, то је увијек посебан осјећај“, истиче Анђелићева.

Најмлађи Требињци сутра ће имати прилику да на сцени Културног центра Требиње погледају комад Босанског народног позоришта из Зенице „Бајка у бајци“.

Домаћи ансамбл Културне сцене „Мале ствари“ извешће у сриједу, 25. априла, на сцени Дома младих, комад „Маша и медо“.

Јубиларни, 10. међународни фестивал забављача у нашем граду у четвртак, 26. априла, у Дому младих, затвара представа „Тужни псић“, у извођењу Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда.

В.М.