Predstavljen projekat o srpskom stradanju civilnog stanovništva u 20. vijeku

TREBINJE l U galeriji Muzeja Hercegovine večeras je promovisan zajednički projekat pod nazivom „Dušu nisu ubili“, autora Mire Lolić Močević i „Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku“, profesora Drage Mastilovića. Prezentovani su i dijelovi dokumentarnog filma koji je sastavni dio projekta.

Prema riječima Mire Lolić Močević projekat „Dušu nisu ubili“ govori isključivo o stradanju civilnog stanovništva – žena, djece i staraca, a korišćena je dostupna dokumentacija i svjedočenja članova porodica koje su stradale tri puta u tri rata, u jednom vijeku.

Ona je dodala da kroz 59 potresnih svjedočenja i šest naučnih radnika ovaj projekat je istorijski prikaz golgote koju je srpski narod preživljavao tokom 20. vijeka.

„Golgotu koju je prošao srpski narod u 20. vijeku u BiH po mišljenju istoričara i naučnika nije prošao ni jedan drugi narod u Evropi. Zajednička poruka svih svjedoka zločina je da nažalost pravde za srpske žrtve u BiH još uvijek nema. Srebrenica i Sarajevo mogu se smatrati simbolima stradanja srpskog naroda u BiH u 20. vijeku, na koji način saznaće oni koji pročitaju knjigu i pogledaju film“, navela je Lolić Močević.

Močević napominje da svjedočenje srpskih porodica i istoriografska monografija imaju za cilj da otrgnu od zaborava stradanje srpskog civilnog stanovništva u jednom vijeku.

„Cilj projekta je da se mi sami suočimo šta se dešavalo našim precima i da se to ne bi ponovilo našim potomcima. Nažalost, to je dio istorije koji mi nismo učili, dio istorije koji je bio skrivanje. Jedan od takvih primjera su Zanesovići u Bugojnu, za koje mnogi i ne znaju, a u kojima je ubijeno 2.500 Srba. Primjer su i Garavice kod Bihaća, stratište 14.000 Srba, a tog podatka nigdje nema u istorijskim čitankama“, istakla je ona.

Močević dodaje da je film preveden na engleski, francuski, njemački i ruski jezik, a knjiga je trenutno prevedna na engleski, a biće i na ostale jezike.

„Sa ovim projektom želimo da upoznamo cijeli svijet, da im pokažemo šta je to što su uradili srpskim civilima. Žene i djeca bi morali biti zaštićeni u svim ratovima, nažalost srpske civile niko nije štitio“, zaključila je autor ovog projekta.

Organizatori promocije su Udruženje Srpsko-ruski Most, SPKD Prosvjeta Gacko i Muzej Hercegovine Trebinje.

D.M.