Представљена књига „Четникуша“ Емила Влајкија

ТРЕБИЊЕ I Роман „Четникуша“ Емила Влајкија данас је промовисан у Музеју Херцеговине, у којем се говори о распаду мултиетничких породица у рату 1992. године у муслиманском дијелу Сарајева.

Влајки каже да је роман антиратна драма, која говори о људској трагедији и бесмислу грађанског рата у БиХ, у којој су се мјешовити бракови распадали, а дјеца „устајала“ против својих родитеља, заузимајући једну или другу страну.

„Роман говори о Српкињи Ради удатој за муслимана и њиховој дјеци, која на почетку рата у Сарајеву на знају ‘ко су и шта су и којој страни и нацији припадају’. Пошто живе у муслиманском дијелу Сарајева приклањају се муслиманској страни и њиховом начину размишљања и идеологији, окрећу се против рођене мајке Српкиње, што се на крају и трагично завршава”, навео је Влајки.

Он је рекао да се та трагедија, са великим унутрашњим ломовима личности, догађала свуда и да је била скоро идентична у свим подручјима, гдје је било мјешовитих бракова.

Влајки је нагласио да је схвативши сву трагику бесмисленог рата сматрао да је његова дужност да напише овакву књигу.

„Сви ратови и догађаји, гдје се намјерно ствара мржња код обичних људи, иде на то да се уништи љубав. Јер кад се уништи љубав, све друго је могуће агресивност, масакри и геноциди. Људи пређу у стање које је ненормално, болесно и забораве на основне осјећаје“, истакао је Влајки.

Бранислав Окука, ТВ продуцент каже да овај роман никога не може оставити равнодушним, јер тематика књиге, ликови и догађаји су блиски свима нама.

„Професор Вајки је направио ванвременско дјело, у којем има озбиљних политичких анализа за све људе које се баве различитим професијама. Циљ је, да овај роман чује и види широки аудиторијум и да га пренесемо на позоришне даске. Већ смо се договорили за радио драму која ће бити у Београду“, навео је Окука.

О књизи је поред аутора и Окуке, говорио и проф. Горан Мутабџија.

Роман „Четникуша“ поред Требиња промовисан је у Бања Луци, Добоју, Источном Сарајеву и Фочи.

Влајки је политички филозоф, доктор политичких наука и универзитетски професор, а у мандату од 2010. године био је и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа.

Д.М.