Представљена поема Предрага Јаничића: СПОМЕН НА СТРАДАЊЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ У 480 СТИХОВА

ТРЕБИЊЕ │У Културном центру вечерас је промовисано ЦД издање гусларске поеме „Крваво прољеће“ младога епскога пјесника Предрага Јаничића из Требиња.

Јаничић у 480 стихова оживљава спомен на усташке злочине 1941. године, описујући епским десетерцом скоро сва стратишта српске Херцеговине, а поему на ЦД издању уз гусле пјева пет мајстора на струнама, уз учешће и два наратора.

Јаничић каже да ови трагични догађаји никад раније нису епски и уз гусле опјевани у цјелини, те да је поема тематски организована у пет дијелова – од слома Југославије, преко страдања Срба у западној Херцеговини, пребиловачке Голготе, стратишта Срба у источној Херцеговини, до страдања народа љубињског краја.

„На поеми сам радио четири до пет мјесеци. Могла се и прије написати, али је требало наприје ишчитати и проучити грађу. Откако сам слушао о страдању наше Херцеговине – носио сам у себи жељу да напишем једну овакву поему и ево – остварило ми се због чега сам пресрећан. Осјећам се да сам нешто приложио свом народу“, додаје Јаничић.

Осим по епској поезији, Јаничић је међу Требињцима препознатљив и по шаљивим пјесмама у осмерцу и десетерцу, а признаје да за своју душу покаткад пише и лирику.

Поему „Крваво прољеће“ на ЦД издању изводе народни гуслари Здравко Кнежевић, Витомир Арсенић, Иван Булић, Љубиша Атељевић и Момир Авдаловић, којима су се вечерас на промоцији придружили и Станко Кнежевић, Милорад Чанчар, Радош Тошић, Владан Перовић и Васо Ђондовић.

Говорећи о историјским околностима које тематизује Јаничићева поема, историчар Милан Никчевић рекао је да је усташки погром и геноцид над херцеговачким Србима 1941. годину учинио једном од „најмрачнијих и најкрвавијих у историји нашег народа“, због чега је за похвалу и напор младог пјесника да ове трагичне догађаје на свој начин сачува од заборава.

„Зато је и ова епска пјесма још један прилог болним страницима српске историје, још један покушај враћања дуга прецима, али и опомена нама да добро размислимо куда нас воде погрешне историјске одлуке у тешким временима, која, чини ми се, овдје никако не пролазе“, истакао је Никчевић.

Р.С.