Представљено архитектонско рjешење за духовни центар у Мркоњићима

ТРЕБИЊЕ |  У Требињу је данас  представљен пројекат  урбанистичко- архитектонског рјешења за православни духовни центар у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког у Поповом пољу.

Најбоље архитектонско рјешење понудио је требињски пројектни биро „Kонтура“, а за  градњу духовног центра Влада Србије издвојиће 800 хиљада KМ.  Укупна вриједност пројектованог комплекса са конаком  је око милион и 600 хиљада KМ, а простираће се на површини од око 800 метара квадратних. Град ће из буџета финансирати израду главног пројекта,  почетак радова је планиран за прољеће наредне године, а градња ће трајати дијве до три године .

„Заједно ћемо радити у договору са Владом Србије и РС,  мјештанима Мркоњића и  донаторима, који су заинтересовани за изградњу овог комплекса. Већ имамо донаторе, а сав износ новца смо обзебиједили  и  нису нам потребна додатна буџетска средства“, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Kонзул Србије и шеф конзуларне канцеларије у Требињу Радослав Илић  је подсјетио да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које подржава Влада Србије, захваљујући паралелним везама Србије и РС, а ове године Србија је уложила скоро 20 милиона KМ у различите инфраструктурне пројекте у РС.

Он је најавио и заједничку сједницу Влада РС и Србије у Требињу, на којој ће се разговарати о новим инфстраструктурним пројектима које ће се заједнички радити.

Илић је подсјетио да је почела и градња водоводног система у билећком селу Баљци, а дјеци у вртићу „Србија“ у Требињу, која  ће од септембра кренути  у ту васпитну установу,  биће бесплатно осигурање.

Према ријечима Владимира Самарџића из требињске „Kонтуре“ велика част што је овај пројектни биро дио тима који ће градити духовни центар у Мркоњићима.

„Надам се да ћемо истрајати на том путу да заједно градимо и радујемо се сваком одласку у Мркоњиће“, истакао је он.

Мјештанин Мркоњића Раде Бошковић је навео да духовни центар нема само велики значај за становнике овог села него и Требиња, Херцеговине, као и свим  Србима, без обзира гдје живе.

Осим изградње конака на мјесту сеоске школе и уређења објеката  око цркве подигнуте на родној кући Светог Василија биће урађене и пјешачке стазе, проширени паркинзи и прилазни путеви,  а  уз гробно место мајке Светог Василија биће урађено посебно место за паљење свијећа.

Д.Ч.