Aktuelno

Predstavljeno arhitektonsko rješenje za duhovni centar u Mrkonjićima

TREBINJE |  U Trebinju je danas  predstavljen projekat  urbanističko- arhitektonskog rješenja za pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog u Popovom polju.

Najbolje arhitektonsko rješenje ponudio je trebinjski projektni biro „Kontura“, a za  gradnju duhovnog centra Vlada Srbije izdvojiće 800 hiljada KM.  Ukupna vrijednost projektovanog kompleksa sa konakom  je oko milion i 600 hiljada KM, a prostiraće se na površini od oko 800 metara kvadratnih. Grad će iz budžeta finansirati izradu glavnog projekta,  početak radova je planiran za proljeće naredne godine, a gradnja će trajati dijve do tri godine .

„Zajedno ćemo raditi u dogovoru sa Vladom Srbije i RS,  mještanima Mrkonjića i  donatorima, koji su zainteresovani za izgradnju ovog kompleksa. Već imamo donatore, a sav iznos novca smo obzebijedili  i  nisu nam potrebna dodatna budžetska sredstva“, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Konzul Srbije i šef konzularne kancelarije u Trebinju Radoslav Ilić  je podsjetio da je projekat u Mrkonjićima samo jedan u nizu koje podržava Vlada Srbije, zahvaljujući paralelnim vezama Srbije i RS, a ove godine Srbija je uložila skoro 20 miliona KM u različite infrastrukturne projekte u RS.

On je najavio i zajedničku sjednicu Vlada RS i Srbije u Trebinju, na kojoj će se razgovarati o novim infstrastrukturnim projektima koje će se zajednički raditi.

Ilić je podsjetio da je počela i gradnja vodovodnog sistema u bilećkom selu Baljci, a djeci u vrtiću „Srbija“ u Trebinju, koja  će od septembra krenuti  u tu vaspitnu ustanovu,  biće besplatno osiguranje.

Prema riječima Vladimira Samardžića iz trebinjske „Konture“ velika čast što je ovaj projektni biro dio tima koji će graditi duhovni centar u Mrkonjićima.

„Nadam se da ćemo istrajati na tom putu da zajedno gradimo i radujemo se svakom odlasku u Mrkonjiće“, istakao je on.

Mještanin Mrkonjića Rade Bošković je naveo da duhovni centar nema samo veliki značaj za stanovnike ovog sela nego i Trebinja, Hercegovine, kao i svim  Srbima, bez obzira gdje žive.

Osim izgradnje konaka na mjestu seoske škole i uređenja objekata  oko crkve podignute na rodnoj kući Svetog Vasilija biće urađene i pješačke staze, prošireni parkinzi i prilazni putevi,  a  uz grobno mesto majke Svetog Vasilija biće urađeno posebno mesto za paljenje svijeća.

D.Č.