Pregovori Srbije sa EU 19. decembra?

srbija eu
BEOGRAD l Nastavak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji biće zakazan za 19. decembar, pišu beogradski mediji.
Ukoliko do toga dođe, u Briselu će se na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlјa 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom, na čemu posebno insistira Italija, koja želi da ubrza integracije Srbije prije nego što predsjedavanje Evropskom unijom prepusti Letoniji.
“Novosti“ prenose da takav stav ima i zvanični Berlin, nakon procjene da postoje pomaci u primjeni Briselskog sporazuma, a u vezi sa sporazumima o integrisanim upravlјanjem prelazima, slobodi kretanja i distribuciji struje.
Takođe, kao pozitivno njemačka vlada ocjenjuje održavanje Parade ponosa i formiranje radne grupe za otkrivanje okolnosti palјenja ambasada 2008. godine.
Korak ka otvaranju dva poglavlјa u decembru mogao bi da donese i izvještaj odlazećeg komesara za proširenje Štefana Filea, koji će u oktobru izvjestiti Evropsku komisiju o napretku Srbije, te bi tada mogao i da zatraži otvaranje poglavlјa u decembru.
“Novosti“, pozivajući se na izvore bliske briselskoj administraciji, navode da je rezervni plan da u decembru bude objavlјeno da je Srbija spremna za otvaranje poglavlјa, a da konferencija na kojoj će se to dogoditi bude zakazana za 21. januar slјedeće godine.
Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević istakla je za “Novosti“ da je Srbija spremna za otvaranje poglavlјa 32 za koje je gotova pregovaračka pozicija, a da je za otvaranje poglavlјa 35 neophodno formiranje Vlade na Kosovu i Metohiji.
Večernje novosti