Преко 1.000 волонтера у АКЦИЈИ ЧИШЋЕЊА ГРАДА (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Град Требиње данас је поводом Свјетског дана планете Земље организовао велику акцију чишћења града, која је на 16 локација ангаживала преко 1.000 волонтера, укључених кроз службе цивилне заштите и ватрогасне јединице, јавна предузећа и установе, школе, организације цивилног друштва, политичке партије и савјете мјесних заједница.

Од раног јутра волонтери су распоређени на радне задатке – уклањања дивљег растиња, скупљања и одвоза смећа, уређења зелених и других јавних површина, прилаза граду, улица, школских дворишта, излетишта, запуштених локација у мјесним заједницама…

Градоначелник Требиња Лука Петровић истиче да је врло важно да Требиње, са својим амбицијама да буде својеврсни регионални центар, прати свјетске трендове и ради да сваких даном буде чистија и здравија средина.

„Желимо да наш град одржимо у што љепшем сјају. Сваким даном се дешавају позитивне промјене и неопходно је да предузмемо додатне акције како би Требиње било примамљивије и за туристе и за нас коју овдје живимо. Ту су екипе које желе да дају допринос и све је на волонтерској бази“, казао је Петровић.

Мирко Ћурић, предсједник координационог тима акције, напомиње да се чишћење и уређење града по први пут организује са оволиком масовношћу учесника и размјерама посла, те да данас на терену свој допринос љепшем Требињу даје – преко 1.000 људи.

Одазвали се сви колективи – од јавних установа, предузећа, школа, невладиних организација, политичких партија, мјесних заједница. Упутили смо један јавни позив – што је нашим суграђанима било довољно“ истакао је Ћурић, додајући да су са механизацијом и бољим познавањем терена носиоци активности – „Комунално“ предузеће, ЈУ „Екологија и безбједност“, ватрогасне јединице и Цивилна заштита ХЕТ-а.

Позиву Градске управе одазвао се и Актив жена СНСД-а акцијом подјеле садница цвијећа у Дучићевој улици.

 „У акцији са мотом: ‘Посади један цвијет за љепши свијет’ жеља нам је да пробудимо свијест грађана,  да се што боље опходе према планети земљи, према свом окружењу, граду. Дијелимо саднице цвијећа како би их грађани посадили и уљепшали наш град, а самим тим и планету Земљу“, каже предсједник овог актива Валерија Лакић.

Испред ОШ „Јован Јовановић Змај“ у акцију чишћења школског дворишта укључило се 65 ученика од 5. до 9. разреда.

„Одрадили су посао чишћења и сакупљања отпадака око школе, који су остали још од зиме, покупили су траву коју смо данас покосили, утврђивали дрвене ограде на стазама. Надам се да ће им ово искуство прећи у навику – да његују оно што смо ми старији склони да упропаштавамо“, каже наставник биологије Васо Боро, који руководи и еколошком секцијом школе.

Р.С.