Preko sajma do zaposlenja, finansijske podrške, perspektivnog zanimanja

U Domu mladih sutra će biti održan Sajam zapošljavanja, preduzetništva i zanimanja, u organizaciji Grada Trebinja, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje, JU Zavod za zapošljavanje i Područne privredne komore Trebinje.

Direktor Agencije za razvoj MiSP Trebinje Dražen Bošković za Radio Trebinje kaže da je ovo prvi sajam ovakvog formata koji se održava na području naše regije, a koji će na jedno mjestu i oko zajedničkih interesa okupiti sve aktere lokalne poslovne zajednice.

U vremenu od 11:00 do 14:30 časova naši nezaposleni sugrađani imaće priliku da razgovaraju sa poslodavcima iz Trebinja i istočne Hercegovine koji imaju potrebe za radnom snagom, obavijeste se o njihovim potrebama za stručnim profilima i ponude svoje usluge.

Od 10:30 na sajmu će, dodaje on, biti predstavljeni i preduzetnici koje su svoj biznis uspješno pokrenuli kroz programe samozapošljavanja Grada Trebinja u protekle dvije godine.

Uz informacije iz njihovih iskustava, oni koji tek namjeravaju putem privatnog preduzetništva – moći će da se upoznaju i sa ponudom finansijskih institucija, banka i mikrokreditnih organizacija, koji će kao važni subjekti u kreiranju poslovnog okruženja takođe biti među učesnicima sajma.

„Preduzetnici će dobiti više informacija – koje su to kreditne linije podrške trenutno u ponudi, dok će finansijske organizacije biti povratno informisane od poslovnog sektora – na čemu to treba raditi kako bi te kreditne linije bile lakše dostupne i zaživjele u cilju razvoja preduzetnišptva i kreiranja novih radnih mjesta“, ističe Bošković.

Dio programa sajma, dodaje on, biće i prezentacija četvrtog javnog poziva programa „Challenge to change“, koja je zakazana za 12 časova.

„Poslovni subjekti kroz ovaj program mogu očekivati finansijsku podršku od 10.000 do 30.000 evra bespovratnih sredstava.  Pozivam sve one koji su zainteresovani da prisustvuju prezentaciji ovog programa jer zaista uz kvalitetno izrađenu aplikaciju može se doći do ovih bespovratnih sredstava, koja sigurno dosta znače i za početnike u poslovanju i za zrela preduzeća“, napominje Bošković.

Među učesnicima sajma, ističe Bošković, biće i srednje stručne škole iz Trebinja, koje će  na svojim štandovima svršenim osnovcima predstaviti zanimanja koja upisuju u narednoj školskoj godini i perpsektive koje ona pružaju na tržištu rada.

„Jedan od ciljeva ovog sajma jeste da se kroz interakciju svih ovih učesnika dođe do kvalitetnih zaključaka i preporuka čiji bi krajnji rezultat bio – novi programi Grada Trebinja, usmjereni na razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključuje Bošković.

R.S.