Premijer Mustafa, kraj Tačijeve ere

ThaciMustafaPRIŠTINA | Isa Mustafa preuzeo je dužnost premijera od svog prethodnika Hašima Tačija, koji će sada biti prvi zamenik premijera. Francuski Mond piše o „kraju“! Tačijeve ere.
Primopredaji je prethodila ceremonija počasne jedinice Garde Kosova, uz intoniranje himne, čime je okončana šestomesečna politička kriza nastala posle parlamentarnih izbora.
Posle toga, dva funkcionera su u kabinetu u Vladi Kosova izvršili primopredaju dužnosti.
Mišlјenja o značaju ovog događaja su podelјena, jer brojni lokalni analitičari smatraju da će Tači i sa mesta drugog čoveka vlade, podržan od armije pristalica u institucijama, nastaviti da vuče najvažnije poteze.
Pariski Mond, pak, smatra da je Tačijevoj dominaciji, posle sedam godina, došao kraj, jer je izgubio bezrezervnu podršku Amerikanaca, čija je ambasadorka Trejsi En Džejkobson odigrala klјučnu ulogu u sastavlјanju nove koalicije.
Tači je, vešto, uspeo da zauzme drugo najvažnije mesto u vladi i postane ministar spolјnih poslovaa, što, ipak, predstavlјa ozbilјan korak unazad, jer je poslednjih godinama nesmetano dominirao kosovskom političkom scenom.
Mond piše da je korupcija odigrala klјučnu ulogu u pregovorima, jer su oba lidera, Tači i Mustafa, iza sebe imali dugu listu potencijalnih afera, što im je Džejkobsonova , tokom pregovora, stavila do znanja.
Predsedništvo Skupštine Kosova je juče odlučilo da se tokom naredne nedelјe održe dve sednice – prva u ponedelјak na kojoj će se razmotriti Predlog zakona o budžetu Kosova za 2015. godinu, dok će se u četvrtak predsednica Kosova Atifete Jahjaga obratiti poslanicima i građanima u redovnom godišnjem obraćanju.
RTS