Премијерка Цвијановић са најмлађима из удружења „Бебе“: ЈАЧАЋЕМО И ДАЉЕ МЈЕРЕ ПОДРШКЕ ПОРОДИЦИ (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │  Предсједница Владе РС радну посјету Требиње данас је почела дружењем са дјецом из Удружења породица са проблемима стерилитета “Бебе” под требињском платанима.

Предсједница Удружења “Бебе” Снежана Мисита је истакла да подршка Владе РС и локалне заједнице значи да је цијела Република Српска уз породице које имају проблем са стерилитетом, што може резултирати само успјехом.

„Имамо одличну сарадњу са Владом РС, градском управом, фондовима, болницима, али подршка много значи, јер кад знате да ће вам неко помоћи и након неуспјеле вантјелесне оплодње – онда сте психички растерећени и успјех мора доћи. Захвални смо што је Влада РС омогућила и трећу вантјелесну оплодњу, а градоначелник Лука Петровић и локална заједница вантјелесну оплодњу свим породицама које имају проблем са стерилитетом, без ограничења у годинама“, истакла је она.

Мисита је подсјетила да је у удружењу 190 породица из Херцеговине, да је у протеклих осам и по година рођена 81 беба, од којих је 51 у Требињу.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је истакла да у Српској има више од хиљаду беба рођених након бесплатних вантјелесних оплодњи.

„Говоримо о хиљаду и више становика у РС, много више одјељења у школама, а најважније је да је усрећено хиљаду породица“, истакла је она и похвалила рад требињског удружења.

Она је подсјетила да је у оквиру мјера подршке Владе РС недавно уведена трећа бесплатна вантјелесна оплодња, од раније се проводи једнократна помоћ за новорођенчад, једнократна помоћ за треће и четврто дијете, обезбијеђени су и бесплатни уџбеници за одликаше из вишечланикх породица, а однедавно – и матерински додатак од 405 КМ за све незапослене породиље.

„Нећемо овдје стати и мјере ћемо даље унапређивати са локалним заједницама. Кад скупа радимо све је могуће и то мора дати резултат“, казала је Цвијановић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је најавио да ће Требиње и даље финансирати једну вантјелесну оплодњу, без обзира на године, јер је циљ – срећни родитељи, потомство и срећна породица.

„Кад усрећимо једну породицу, нећемо имату негативне енергије, радићемо, стварати и даље, јер заједно можемо све“,поручио је он.

Предсједница Владе данас је малишанима под требињским платанима подијелила и дидактичку игру „Игром кроз Српску“, а најмлађа међу бебама био је мали Стефан, који има само 12 дана.

Д.Ч.