Преминуо Бата Живојиновић

3818813_1

БЕОГРАД │ Легендарни глумац Велимир Бата Живојиновић (82) преминуо је синоћ у 22.45 сати у болници Свети Сава у Београду.

Југословенски и српски је позоришни, телевизијски и филмски глумац на филмском платну је дебитовао 1955. године у филму Песма са Кумбаре. Глумио је у више од 280 филмова и телевизијских серија.

Снимао је филмове у којима је играо главне улоге на просторима свих бивших југословенских република. Један је од родоначелника такозваног „Црног таласа“ у југословенском филму, насталог почетком шездесетих, у којима је континуирано наступао све до касних седамдесетих година.

Паралелно с њима, играо је и у тзв. партизанским филмовима у којима се прославио током 60-их и 70-их, а један од њих, Валтер брани Сарајево, му је донео велику популарност у Кини.

Осим глуме, упоредно се бавио и политиком. Од почетка деведесетих година био је посланик Социјалистичке партије Србије у неколико мандата, а 2002. године био је кандидат СПС-а на републичким председничким изборима у Србији. Сматра се највећим српским глумцем, са највише улога.

Курир