Преминуо Чедомир Зено Поповић

Билећанин Чедомир Зено Поповић, магистар археологије и резервни војни капетан, умро је данас у родном граду, у 67.години.

Добитник је овогодишње Видовданске повеље општине Билећа, која му је додијељена за изванредне резултате у образовању и васпитању младих генерација, за очување и напредак културе Билеће и српског народа уопште.

Радио је као кустос у Завичајном музеју у Билећи, једно вријеме као професор историје умјетности и латинског језика у билећкој гимназији. Био је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Херцеговине од 1997. до 2004.године.

За вријеме одбрамбено-таџбинског рата био је командант, по њему назване „Зенове чете“, једне од најугледнијих војних јединица, која је све вријеме интервенисала на првим борбеним линијама.

Аутор је значајног броја радова у научним и музеолошким публикацаијама. Објавио је драгоцјену монографију „Манастир Kосијерево“ и књигу „Храм Светог Архангела Михаила на Стражници у Петровићима“.

Године 1996. одликован је Орденом Милоша Обилића, а епископ будимљанско-никшићки Јоаникије додијелио му је 2016. Архипастирску грамату.

Чедомир Зено Поповић биће сахрањен сутра, у 14 часова, на гробљу у Петровићима у Црној Гори.