Преминуо Љубиша Самарџић

Прослављени глумац Љубиша Самарџић, легенда југословенске и српске кинематографије, преминуо је у 81. години, објавили су београдски медији.

Самарџић је преминуо након дуге и тешке болести.

Рођен је 19. новембра 1936. године у Скопљу у породици рудара који су радили у руднику угља Јелашница код Нишке Бање.

Љубиша Самарџић је студирао право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Дебитовао је на филму 1961. године, гдје је играо у остварењу „Игре на скелама“.

Веома брзо је стекао популарност широм бивше Југославије.

Рано је откривен његов таленат за глуму, и студирао је код Бојана Ступице као стипендиста.

Шездесетих година прошлог вијека, Самарџић је био једно од заштитних лица домаће кинематографије, и у каријери је укупно остварио 130 улога на великом платну и малим екранима.

Надимак “Смоки“ добио је захваљујући истоименом лику ког је тумачио 1963. године, у филму “Пешчани град“.

Међу запаженијим улогама су филмови “Битка на неретви“, “Сутјеска“, “Бомбаши“, “Љубавни живот Будимира Трајковића“, “Луде године“, “Рад на одређено време“, “Мој тата на одређено време“, “Није лако са мушкарцима“, “Магареће године“, “Убиство са предумишљајем“, “Наташа“.

У богатој телевизијској каријери играо је у серијама “Врућ ветар“, “Повратак отписаних“, “Куда иду дивље свиње“, “Бољи живот“, “Полицајац са Петловог брда“, “Јесен стиже, дуњо моја“.

Посљедња улога коју је остварио била је у серији “Мирис кише на Балкану“ 2011. године, коју је и режирао. Као редитељ, дебитовао је драмом о бомбардовању “Небеска удица“, и затим режирао филмове “Наташа“, “Ледина“, “Коњи врани“.

РТРС