Преминуо Момир Булатовић

Момир Булатовић, бивши предсједник Црне Горе (1990-1998) и предсједник Савезне владе СР Југославије (1998-2000) преминуо је у 63. години у селу Раћи, у Кучима.

Булатовић је дипломирао на Економском факултету у Подгорици и касније постао асистент на предмету Политичка економија и стекао титулу магистра економских наука.

Политиком се бавио у омладинској и студентској организацији. Изабран је 1989. године за предсједника Предсједништва СК Црне Горе, а предсједник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

Послије осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је предсједник био од оснивања, Булатовић губи на предсједничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Обојицу их је предложила ДПС, али два различита крила. Крило са Булатовицћевим присталицама, због забране коришћења имена ДПС бива принуђено да узме ново име Социјалистичка народна партија.

Убрзо послије смјене 1998. године уследила је понуда Слободана Милошевића да састави кабинет на савезном нивоу гдје је Милошевић тада био предсједник. На овом положају Булатовић се задржао непуне двије године.

У посљедњих неколико година био је редовни колумниста Спутњика.

sputniknews.com