Превозници у РС могу да снизе цијене превоза, али неће

prevoz

БАЊАЛУKА │ Превозници у РС, послије драстичног пада вриједности нафте на свјетском и смањења цијена горива на домаћем тржишту, кажу да простора за снижавање цијена превоза има, али и даље пребиру рачунице.

Иако је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић најавио да ће цијене градског превоза бити смањене, јер су за то испуњени сви услови, јуче није желио детаљније да образложи ову најаву.

Дејан Мијић, директор бањалучког „Аутопревоза“, каже да се цијена комуналних услуга не може мијењати без сагласности превозника.

„Уколико би град одлучио да снизи цијене, то се не може десити без пристанка превозника. Разлику у цијени морао би да нам намири кроз субвенције“, истиче Мијић, додајући да су тражили разговор са Гаврановићем и надлежнима у Градској управи како би им објаснили „због чега се форсира снижење цијена“.

Мијић каже да му није јасно ко је то од градских власти вршио анализе цијена путничких карата о којима се данима прича, јер њих нико није контактирао.

У Удружењу аутопревозника РС кажу да гориво није једино по коме се одређује цијена превоза, али ипак признају да простора за корекцију цијена има.

„Можда и има простора за смањење цијена, али имамо лошу попуњеност аутобуса и то је један од узрока зашто не снижавамо цијене. Имамо и нелојалну конкуренцију и комбије који нам стално праве проблем“, рекао је Момчило Сладоје, предсједник Удружења.

У которварошком „Голубићу“ кажу да се путници распитују хоће ли аутобуске карте бити јефтиније.

„Још то разматрамо са другим превозницима, али сумњамо да ће доћи до тога“, рекао је Борислав Бабић, један од власника „Голубића“.

Зворничани би се идућих дана могли јефтиније возити, кажу у „Дринатрансу“.

„Дали смо приједлоге за појефтињење мјесечних карата, а појединачних још не“, каже Синиша Вукотић, шеф саобраћаја у овом предузећу.

Цијене горива широм БиХ и даље су у паду, па тако литар дизела кошта око 1,60 KМ.
Независне