Пријавио банку полицији јер га узнемирава!

765-430-8369d3761a169f4cead811fbe106822d

ЧАЧАК I Универзитетски професор из Чачка Саша Обрадовић (50) због телефонског узнемиравања пријавио је полицији банку из које га свакодневно зову, јер он 40 дана касни са отплатом рате за стамбени кредит.

Обрадовић се због узнемиравања, пријетњи, зеленашења и, како каже, страха за своју безбједност, позвао на Устав, Закон о облигационом праву, Кривични законик и Закон о заштити потрошача, као и на одредбе Уговора о стамбеном кредиту, по коме банка нема право да га телефонским путем прогања, да му пријети и узнемирава га, већ треба да примијени инструменте обезбјеђења, како је и у уговору наведено, преноси „Ало!“.

Према том уговору, банка клијента може писаним путем да опомене због неплаћања рате, а послије 90 дана кашњена да активира хипотеку. Зајмодавац је, међутим, унајмио НН лица, својеврсне утјериваче дугова, с којима телефонски разговори нису нимало пријатни, додаје београдски лист. Професор је два пута банци послао писано обавјештење у којем тражи да телефонско узнемиравање престане, позивајући се на српске законе, али су се из банке оглушили о његове захтјеве.

Он их је, наводно, подсјетио и на одредбе уговора о кредиту, „да неће противзаконито преузети улогу &лсqуо;утјеривача дуга“, примјењујући насртвљиву и агресивну пословну политику телефонског узнемиравања, пријетњи и покушаја утјеривања дуга, у циљу наплате мјесечног ануитета, већ ће путем писане кореспонденције примијенити инструменте наплате својих потраживања“.

„НН лица која се представљају као сарадници банке, континуирано ме узнемиравају, пријете ми на различите начине и изазивају страх за личну безбједност и безбједност моје породице. Позивају ме континуирано, свака два дана, чак и суботом. Некада и по три пута дневно, чак и увече, као и увијек с различитих бројева мобилних телефона. Обратио сам се МУП-у, заштитнику грађана и повјеренику за информације од јавног значаја, а најевјероватније ћу и правосуђу. Једноставно, ти утјеривачи дугова из банке су неподношљиви, међутим, држава Србија никад до сада то није покушала да ријеши“, каже Обрадовић.

Ало