Пријављено око 21.000 незаконитих миграната

Од 1. јануара до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављена су 20.782 незаконита мигранта на територији БиХ, наведено је у информацији Министарства безбједности о стању у области миграција у вези с повећаним приливом миграната у БиХ која је на дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ.

„Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало је 19.625 лица, док је 1.310 њих поднијело захтјев за азил. БиХ се у 2018. години суочила са порастом незаконитих миграција преко властите територије“, наведено је у тој информацији коју је потписао министар безбједности Драган Мектић, а коју посједује Срна.

У информацији пише и да највећи број миграната долази из Пакистана (6.910), Ирана (3.373), Сирије (2.529), Авганистана (2.431), Ирака (1.874) и Либије (760).

Истиче се и да је у периоду од 24. септембра до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављено 5.666 незаконитих миграната, а да је намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало 5.524 лица, док је 207 њих поднијело захтјев за азил.

„Много страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми. У бившој касарни `Ушивак` у Хаџићима код Сарајева, 24. октобра пуштен је у рад прихватни центар за мигранте капацитета 400 лица“, пише у информацији.

Позивајући се на неименоване изворе из аустријског Министарства унутрашњих послова, дневни лист „Кронен цајтунг“ објавио је да је око 20.000 миграната спремно да уђе у ЕУ из БиХ, преко граничног прелаза код Велике Кладуше.

У тексту је наведено да се та група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји од младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа у којима су били махом избјеглице из Сирије.

Оно што највише брине аустријско Министарство унутрашњих послова јесте то што су, како је наведено, многи од тих младића наоружани ножевима.

Срна