Prije 96 godina proglašena Kraljevina SHS

manovina Hrvatska
BEOGRAD | Na današnji dan 1918. godine proglašena je prva zajednička država Južnih Slovena – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. godine postao kralj.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći dio današnje Hrvatske i Slovenije.
Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.
Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svjetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.
Formiranje Jugoslovenskog odbora uslijedilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredijeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.
Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gdje je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum.
Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.
U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.
U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donijela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni dio Srbije u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine.
Krajem novembra i „Podgorička skupština“ donijela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.
Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države.
Ime u Kraljevina Jugoslavija promijenila je 1929. godine. To je bio dosljedni nastavak izvorne koncepcije sa kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Ustav iz 1921. godine, poznat kao „Vidovdanski“.
Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svjetskog rata.
Srna