Принц није рођен на територији краљевине?!

princ

БЕОГРАД I Позната је прича је да је британски премијер Винстон Черчил хотелску собу у Лондону привремено дао Краљевини Југославији да би принц Александар Карађорђевић могао да буде рођен на југословенској територији, али ББЦ данас пише да је тешко, можда и немогуће наћи доказе који би потврдили ту причу.

Черчил је 17. јула 1945. године апартман 212 у хотелу „Клериџис“ прогласио територијом Југославије, али само на један дан.

Тако је принц Александар, син краља Петра Другог, који је у то вријеме био у егзилу, могао да буде рођен на тлу своје домовине и да одмах по рођењу добије титулу престолонасљедника.

Прича о хотелском апартману може се наћи на званичном вебсајту Карађорђевића, у историјским документима хотела и у многим књигама.

Не постоји, међутим, ниједан доказ да је прича истинита, наводи ББЦ.

Краљ Петар и краљица Александра, који су од њемачке окупације Југославије 1941. године живјели у Лондону, жељели су да њихово прво дијете, и како су вјеровали будући краљ Југославије, буде рођен у земљи којом ће владати.

Британски премијер је понудио да дјелић Лондона прогласи југословенском територијом како би принц био рођен у својој домовини, али очекивало би се, пише ББЦ, да за то постоји неки доказ, одлука парламента, неки званични меморандум или бар новински чланак.

„Али, изгледа да нема ничег“, наводи ББЦ, додајући да таквог доказа нема међу милионима дигитализованих докумената из Черчилове архиве, као ни у Националној архиви.

Једини документ из 1945. у којем се помиње Југославија и хотел „Клериџис“ је писмо британском министарству спољних послова од 23. јула у којем се обавјештава да је краљица Александра родила сина, али се договор Черчила и краља Петра не помиње.

Договор се не помиње ни у Хансарду, службеном записнику дебата у британском парламенту, ни у Черчиловој биографији коју је написао Мартин Гилберт, ни у дневницима приватног секретара британског краља Џорџа шестог, који је затим био кум југословенском принцу.

Александар Карађорђевић је за ББЦ рекао да су сва документа одавно нестала из канцеларије његовог оца.

„Документа су укључивала све списе из времена рата, посебно обимну преписку и писма од Черчила, Рузвелта, Стаљина и многих других. Документ који се односи на привремену сецесију собе у вези с мојим рођењем такође је нестао“, рекао је Карађорђевић.

У канцеларији Карађорђевића речено је да је Черчил дао понуду вјероватно у мају 1945, током састанка с краљем Петром.

„Када сам рођен, никада нисам добио британски извод из књиге рођених, пошто сам технички рођен у Југославији“, рекао је Карађордевић.

Стручњак за устав на Лондонском универзитетском колеџу Боб Марис изјавио је за ББЦ да не постоји овлашћење по којем премијер или било ко може да макар и привремено преда територију и да тако нешто захтјева одлуку парламента.

ББЦ подсјећа да је комунистичка власт одузела држављанстсво краљевској породици, али да је Александру Карађорђевићу и његовој породици влада СР Југославије вратила држављанство 2001. године, на церемонији у апартману 212 у хотелу „Клериџис“.

Неколико мјесеци касније, 17. јула 2001. године, Александар Карађорђевић се с породицом пресеило у Бели двор у српској пријестоници.

Ало.рс