Pripravnički staž za 14 naših sugrađana

TREBINJE I Četrnaest naših sugrađana sa višom i visokom stručnom spremom potpisalo je danas ugovore sa poslodavcima o obavljanju jednogodišnjeg pripravničkog staža – kroz program Gradske uprave, koja je iz budžeta izdvojila ukupno 150 hiljada maraka za finansiranje njihovih plata i doprinosa.

Gradonačelnik Luka Petrović je naglasio da će prva radna iskustva od danas zaposleni pripravnici steći u realnom sektoru.

„Angažovani su mladi bez posla koji su završili studijski program od 180 bodova – i oni će imati mjesečnu platu od 450 maraka, plus doprinosi, kao i oni sa studijskim programom od 240 bodova, koji će primati mjesečnu nadoknadu od 550 maraka, plus doprinosi u kompletu refundirani od strane Gradske uprave“, istakao je gradonačelnik dodajući da u našem gradu trenutno 245 visokoobrazovanih ljudi bez posla.

„Naš cilj je da u narednih 12 mjeseci svaki visokoobrazovani čovjek koji se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a završio je fakultet do kraja 2016. godine, dobije mogućnost obavljanja pripravničkog staža“.

Petrović je podsjetio da je po istom programu planirano i angažovanje volontera u javnom sektoru, ali da je prednost data pripravnicima u preduzećima realne privrede.

Vera Basor dobila je priliku za jednogodišnje stažiranje u firmi „Elfrigo“.

„Već sam četiri godine na birou i za mene je ovo izuzetna prilika za rad i usavršavanje“, kaže Basor.

U „Svislajon“ – Prehrambenoj industriji šansu za sticanje prvih radnih iskustva dobila je Dragana Savović.

„Zavšila sam hemiju prije godinu dana, i od tada aktivno tražim zaposlenje. Evo mi se konačno ukazala prilika i mnogo sam srećna zbog toga“, ističe Savovićeva.

S.P.