Приредили заједнички концерт: „Алат“ угостио фолклорно друштво из Аустралије

ТРЕБИЊЕ I Градско културноумјетничко друштво „Алат Свислајон“ домаћин је фолклорној групи „Опленац“ из аустралијског града Аделејда, а два ансамбла приредила су вечерас за Требињце заједнички концерт на платоу испред Музеја Херцеговине.

Ансамбл који пуних 45 година око наше фолклорне баштине окупља српске исељенике и њихове потомке у Аделејду на турнеји је по Србији, Црној Гори и Републици Српској, а у Требиње је стигао на иницијативу нашег суграђанина свештеника Страхиње Јањића, који је посљедњих година парох у главном граду Јужне Аустралије.

Јањић је у поздравној бесједи казао да радује прилика да међу својима покажу шта српска дијаспора ради на очувању своје културе и језика, вјере и националног идентитета, што далеко од завичаја „није увијек лако – али је увијек срцу мило када се у томе успије“.

Кад сам полазио за Аустралију нисам знао да ће тако нешто бити могуће, али тамо гдје год има Срба, где се сложе, једни друге воле и заједно се Богу моле – може се направити и тако велика ствар – да се људи који живе преко 20.000 километара удаљени од своје отаџбине, једни прогнани други отишли због неких других околности, скупе и заједно чувају и бране у своме срцу оно што је њихова светиња и што их веже за њихове коријене и поријекло“, казао је Јањић.

Милка Балабан, предсједник фолклорне групе „Опленац“ истиче да ансамбл данас броји близу 300 младих, од прије четири године са њима ради и професионални кореограф, а уз традиционале игре његује се и српска изворна пјесма – у пјевачкој групи која је прије двије године формирана у оквиру друштва.

„На тај начин његујемо нашу културу, али и наш српски језик. Сва дјеца причају и пјевају српски. Поносимо се тиме јер то је код нас увијек борба – да останемо Срби и сачувамо нашу традицију“, каже Балабан.

Домаћини из требињског културно-умјетничког друштва истичу да је заједничко вече фолклора добра прилика да о традиционалним играма и пјесми понешто науче једни од других, али и да се упознају и склопе нова пријатељства, што би био темељ, надају се, и за неку узвратну посјету.

Р.С.