Prištinska štampa o Vučićevoj posjeti

Vucic na Kosovu
Boraveći na Kosovu, premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao je, ocenjuje prištinska štampa, „nacionalističke poruke“. Mediji u Prištini pišu da je Vučić „osporio Republiku Kosovo kada je rekao Kosovo i Metohija“ i izjavom „Kosovo je kolevka Srbije“.
„Vučić kao u tatinom dvorištu“, „Vučić: Kosovo, kolevka Srbije“ i „Nikada nećemo odustati od Kosova“, neki su od naslova izveštaja i komentara pojedinih listova na albanskom jeziku povodom posete premijera Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajini, javlјa dopisnik RTS-a.
Koha ditore piše da je na „hilјade kosovskih Srba dočekalo ‘svog’ premijera“.
„Šef srpske vlade Aleksandar Vučić osporio je Republiku Kosovo kada je rekao ‘Kosovo i Metohija’ i rečima ‘Kosovo je kolevka Srbije'“, navodi Koha ditore.
Kako je istaknuto, premijer Vučić je od srpskih lidera u vladi Kosova tražio da izađu iz vlade, ukoliko ne uspeju da obezbede blagostanje za srpski narod, gde god on živeo.
„Ali, Vučić je izbegao da odgovori na pitanja u vezi sa nezavisnošću Kosova i izvinjenjem za zločine koje je Srbija počinila na Kosovu“, dodaje se u tekstu.
List Kosova sot prenosi da poseta premijera Vučića podseća „na prošli vek, na godine srpske represije“.
„Ima mnogo sličnosti između Vučićeve jučerašnje turneje i Miloševićevih poseta toga vremena. Sa malom razlikom, jer nije bilo albanskih političara koji su svojevremeno stajali osmehnuti oko predsednika koji je umro u zatvorskoj ćeliji u Hagu, a koji su danas bili na sednici vlade koja nije prošla bez isklјučivanja mikrofona. Vlada se praktično sastala kao da se ništa ne dešava“, ocenjuje se u uvodniku Kosova sota.
Prištinski list navodi da se kosovski vladari ponašaju kao da nisu državno rukovodstvo, već kao da rukovode nekom pokrajinom, „kako zvanični Beograd voli da naziva Kosovo“.
„To je neoprostivo. Ukoliko premijer susedne države dođe u našu zemlјu kako bi proslavio verski praznik i uputi poruke mira, solidarnosti, prijatelјstva i partnerstva, onda tu nema ničega lošeg“, ukazuje Kosova sot.
Taj list ističe da domaće rukovodstvo i međunarodni zvaničnici nisu rekli ni reč o „skandaloznoj Vučićevoj poseti“.
„A, to je potpuno ludo za državu koja je tako loše prošla zbog neodgovornih kosovskih funkcionera – i ne samo zbog njih“, ukazuje Kosova sot.
I list Zeri piše da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao iste pokruke sa Kosova kao nekada bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević – da je „Kosovo kolevka Srbije i da niko ne sme da se usudi da ih takne“.
„Srpski premijer Vučić je ponovio poznatu srpsku sintagmu da ‘Srbija nikada neće odustati od Kosova’. On je takođe poslao ‘pozdrav’ vladi u Prištini i premijeru Isi Mustafi, da ‘ako ne radi za kosovske Srbe, ide kući'“, piše list Zeri.
RTS