Приводе се крају радови на изградњи цркве у Кочелима (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Радови на изградњи цркве на темељима средњовјековног храма у селу Кочела, који су интезивно почели у мају мјесецу, приводе се крају – казао је за Радио Требиње Дејан Тарана, предсједник црквеног одбора у овом селу.

Црква посвећена Светој великомученици Варвари према запису из Дубровачког архива датира из 1488. године и једна је од најстаријих цркава на овом подручју.

„Почели смо са владиком Григоријем а ако Бог да освештаћемо је са владиком Димитријем, што нам је на радост и спасење јер је ова црква и метох манастира Тврдош гдје је и сједиште нашег новог владике“, каже Тарана и додаје да су у мају постављени темељи а да су грубе радове изводили мајстори из Невесиња, на челу са Младеном Жерајићем који су на свој задатак одговорили и више од очекиваног.

„Имамо и Далибора Росандића који је све камене игле које видимо као и звоник који је при крају урадио. А људи из Мостара су нам дошли да покрију цркву. Надамо се да ћемо за неких мјесец дана завршити грубе радове и да за Божић звоно на овој цркви са радошћу зазвонити. Освјештање планирамо сљедеће године, а када тачно – договорићемо са владиком Димитријем“, објашњава Тарана.

Тарана каже да је изградња коштала око 50 хиљада марака, али и да је уложени труд мјештана значајно скупљи од финансијског рачуна.

„Само један податак, да смо 50 метара дрва продали из овог окружења и уложили у зидове и то само говори колико је овдје било и прије грађења цркве рада. Некада нас је било 15, некада тројица, двојица али издржали смо план да пројекат успије“.

Подршка Градске управе није изостала

Он додаје да су уз велико залагање сељана, Града Требиња и градоначелника Требиња Луке Петровића, али и свих људи добре воље који су помогли, успјели да реализују „историјски пројекат села“.

„Одужили смо се свим прецима који у разноразним временима и владавинама нису били у прилици да је обнове, како оспоравањем – тако и сиромаштвом које је овдје било очигледно“, каже Тарана који наводи да су Кочела и даље село које живи и да има и људи који су стално настањени у њему.

Он додаје да су из Кочела породице Тарана, Шкривани, као најбројнија и најстарија породица, Миловићи, Дрекаловићи који се сахрањују. Село живи а има и доста људи који долазе редовно викендом у посјету.

Стево Шкриван, који живи са својом породицом, у селу је стожер који окупља мјештане и дочекује све оне који воле посјетити ово мјесто.

„Није тешко живјети али волио бих да је село пуније. Моја дјеца одавде путују у школу. Ја сам увијек био везан за село и волим га највише. Моје срце је препуно што се овај пројекат завршава. Дејан је био организатор за све ове послове и морам га јавно похвалити“, каже Шкриван, које прије десет година заједно са археологом Александром Ратковићем радио на ископу.

„Тада смо нашли два мања и два већа гроба са упокојенима прекрштених руку – што је био знак да је овдје била православна црква. Поред смо нашли пет или шест лобања, не могу се тачно сјетити, биле су сасјечене. Нашли смо комадић тканине, старе преко 200 година“, прича Шкриван и додаје да једва чека када ће звоно на овој цркви зазвонити.

Из Црквено-општинског одбора Кочела Требиње позивају све оне који желе да помогну изградњу цркве да уплате средства на рачун код Уникредит банке, на име Црквено-општински одбор Кочела, број 5517002229684990.

С.П.